Справа принципу: для Кабміну критично отримати транш МВФ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Справа принципу: для Кабміну критично отримати транш МВФ

Казна та Політика
385
Україна до кінця року розраховує отримати близько 4,3 млрд доларів траншу МВФ. Для уряду Володимира Гройсмана принциповим є відновлення співпраці з фондом.
Зараз Мінфін погоджує проект Меморандуму і розраховує отримати третій транш за програмою вже до кінця липня. Обсяг допомоги не настільки важливий зараз для Кабміну – чи то 1 млрд доларів, як заявляв раніше президент, чи 1,7 млрд доларів, як планувалося спочатку. Перш за все, це сигнал для інвесторів, а також доступ до макрофінансової допомоги від ЄС і кредитних гарантій від США. Подальша співпраця з МВФ і отримання ще кількох траншів до кінця року залежить від реалізації Україною кількох принципових вимог – запуску електронного декларування чиновників і пенсійної реформи.
Траншу від МВФ – бути
В отриманні третього траншу від МВФ уряд не сумнівається. До кінця поточного тижня – початку наступного Мінфін очікує проект Меморандуму для узгодження. Як відзначають у Кабміні, нічого нового і спірного, що раніше б не обговорювалося, в документі не буде. Нагадаємо, раніше в попередній версії Меморандуму влада визнавала, що з 11 структурних маяків, визначених на період до кінця травня 2016 року, Україна не виконала 6.
“Ми просто “докручуємо” Меморандум. Є кілька моментів, які б нам хотілося в документі побачити, наприклад, інституційна реформа Державної фіскальної служби. Ми хочемо, щоб вона прискорилася”, – сказало РБК-Україна джерело в уряді.
Крім того, 3 законопроекти, що є в списку уряду як необхідні для ухвалення у Верховній Раді, але не критичні для відновлення співпраці з МВФ, поки можуть бути зняті з порядку. Вони, як з’ясувалося, не вирішують проблем у ДФС. Зокрема, йдеться про оптимізацію кількості територіальних органів служби та збільшення кількості заступників у центральному апараті до 5.
Варто відзначити, що обсяг траншу від МВФ некритичний для України. Хоча країна не отримувала допомоги від Міжнародного валютного фонду вже майже рік. Буде це 1 млрд доларів, як заявляв на своїй прес-конференції в травні президент, чи 1,7 млрд доларів, як планувалося спочатку, вирішить рада директорів фонду вже в липні. За інформацією РБК-Україна, рада директорів фонду для ухвалення рішення має зібратися до 15 липня. Гроші підуть до золотовалютних резервів Нацбанку. Гострої необхідності частково направити транш МВФ до держбюджету зараз немає. “Для нас не є принциповим обсяг траншу. Проблема в іншому. Якщо все очікують траншу в липні й це різко не виходить – це удар по репутації. Адже ми зараз спілкуємося з інвесторами і будь-який провал може стати колосальним ударом”, – вважає співрозмовник агентства в уряді. Тому ключова умова – відновлення роботи з МВФ. Це також дозволить розблокувати і доступ до макрофінансової допомоги ЄС в розмірі 1,2 млрд євро, а також кредитних гарантій в 1 млрд доларів від США.
Причини зниження траншу МВФ
Однією з причин можливого зниження траншу від МВФ Україні в уряді називали проблеми з Приватбанком. В кінці травня міністр фінансів Олександр Данилюк заявляв про наявність системних проблем у фінустанові. “Приватбанк дуже креативний банк. Вони використовують всі можливі способи, для того щоб обійти регулювання. А як ви знаєте, Національний банк ставить їх у дуже жорсткі рамки, для того щоб вони вирішили ті системні проблеми, які є в банку. Я не хочу їх називати, їх досить багато, – говорив тоді міністр, – Приватбанк не завжди хоче жити в тих рамках, які ставить НБУ, однак іншого виходу у цієї фінустанови немає”.
У прес-службі НБУ РБК-Україна вже сьогодні уточнили, що “на даний момент Приватбанк працює в рамках плану докапіталізації, затвердженого регулятором. “Банк виконує в повному обсязі узгоджений раніше з НБУ графік погашення рефінансування. Погоджений на 2015-2016 рік графік докапіталізації банку було виконано в повному обсязі”, – додає керівник прес-служби Приватбанку Олег Серга.
“Підводні” камені
Критичною для третього траншу від МВФ може стати необхідність ухвалення низки законів. З 20 поки що парламент ухвалив тільки 5. Першочерговими все ще залишаються проект щодо функціонування ринку газу, провалений 31 травня, і пакет документів щодо списку підприємств, які не підлягають приватизації. Йдеться про компанії енергокомплексу. А по “Укрзалізниці” депутати проголосували 2 червня.
Незважаючи на запевнення уряду, що обсяг 3 траншу від МВФ не важливий, а в пріоритеті – репутація, стартова позиція України була в тому, щоб розмір фінансування після відновлення кредитування був максимальний. На це не пішов МВФ. Вони дивляться на реалізацію рекомендацій, вимог, реформ. Незважаючи на те що реформування по ряду напрямків, наприклад, антикорупційному та пенсійному, відкладалося, Україна перші два транші в рамках нової програми EFF отримала. Тепер настав час виконувати.
У цілому уряд розраховує на отримання до кінця року 4,28 млрд доларів четвертим і п’ятим траншами МВФ. Їхній розмір, а в першу чергу, виділення буде залежати від виконання зобов’язань, закріплених Меморандумом. Перш за все, йдеться про запуск електронного декларування активів і доходів держслужбовців. У Кабміні запевняють, що до 15 серпня механізм запрацює і в цьому році буде стосуватися тільки топ-держслужбовців.
“Це близько 50 тисяч чиновників – починаючи від президента, глави уряду, народних депутатів, міністрів і закінчуючи керівниками департаментів виконавчих органів влади, – йдеться в повідомленні Нацагентства з питань запобігання корупції, відповідального за запуск процедури. – Система електронного декларування почне працювати о 00 годин 00 хвилин 15 серпня 2016 року”.
Інші держслужбовці почнуть заповнювати електронні декларації з 1 січня 2017 року. Варто зазначити, що реалізація цього механізму, за даними РБК-Україна, стала ще одною умовою виділення кредиту під держгарантії США.
Другий момент, за яким буде пильно стежити МВФ, – це пенсійна реформа. Нагадаємо, у попередній версії проекту Меморандуму цей структурний маяк перенесено на грудень 2016 року. Соціальному блоку уряду необхідно напрацювати низку законодавчих ініціатив, узгодити з МВФ і домогтися ухвалення в парламенті, де поки що відсутня повна підтримка радикального реформування системи.
Як пояснював міністр соцполітики Андрій Рева, на порядку подальший перегляд списків професій, представники яких мають право на достроковий вихід на пенсію (можливе скорочення на 40%), розробка і ухвалення законодавства, що дозволяє відокремити доплати різним категоріям пенсіонерів від трудових виплат і перенести їхнє фінансування з ПФУ в держбюджет, а також поступове збільшення і введення єдиного віку для виходу на пенсію.
Це дозволить скоротити дефіцит бюджету Пенсійного фонду, який в 2016 році вже перевищує 145 млрд гривень. “Будь-який зрив програми означає, що ми ніколи в неї не повернемося”, – зазначає співрозмовник РБК-Україна в уряді.
Також Кабмін крім поточних питань обговорює з МВФ і пост-фондовий період. У 2019 році термін початку погашення кредиту МВФ, а також перші виплати за реструктурованим держборгом, тому Україна має виходити на траєкторію зростання. І з 2017 року активізувати реформування “на всіх парах”, вважає джерело РБК-Україна в Кабміні. Для залучення інвесторів необхідно продовжити приватизацію, запущену в цьому році. 13 червня Фонд державного майна оголосив конкурс з продажу пакета акцій Одеського припортового заводу зі стартовою ціною в 13,2 млрд гривень. До кінця року ФДМ планує продати ще кілька обленерго.
Піднімає МВФ і питання про зняття мораторію на продаж сільгоспземель і підготовку законопроекту “Про ринок землі”. Міністр агрополітики та продовольства Тарас Кутовий вважає завершення земельної реформи одним із пріоритетів розвитку галузі. Раніше він говорив про те, що позиція реформування полягає в тому, щоб дозволити продаж і передачу в заставу прав на оренду сільгоспземель. Він обіцяв у стислий термін винести такий законопроект на обговорення з громадськістю і профільним комітетом парламенту.
Аграрний міністр очікує, що законопроект має бути проголосований у вересні в першому читанні, а до кінця року – в цілому.
Наталя Непряхіна
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас