Субсидії за газ склали майже 60% вартості спожитого газу в Київській обл. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Субсидії за газ склали майже 60% вартості спожитого газу в Київській обл.

Казна та Політика
347
З початку року субсидії на газ, отримані мешканцями Київської області, склали майже 60% від загальної вартості всього спожитого газу на Київщині за категорією “населення”.
Про це повідомили в прес-службі ТОВ “Київоблгаз Збут”.
Це означає, що більшу частину виручки постачальника газу – ТОВ “Київоблгаз Збут” становлять не гроші, а тільки бюджетні зобов’язання, оформлені паперовими протоколами.
Відзначається, що чинна система субсидування позбавляє газову компанію можливості повноцінно обслуговувати клієнтів, платити зарплату, а головне – у постачальника виникає величезний борг за розподіл природного газу перед газорозподільною компанією ПАТ “Київоблгаз”, в результаті чого під загрозою може опинитися стабільність газопостачання Київщини.
Також нова система субсидування дозволила споживачам Київщини отримати в цьому році субсидію на газ, яка подекуди в 10 разів перевищила минулорічні нарахування і в середньому в півтора-два рази перевищує реальні потреби споживача.
Крім того, що такий підхід до соціальної допомоги аж ніяк не сприяє економії дорогого ресурсу, він ще й призвів до дефіциту обігових коштів у газових компаній. За відсутності живих грошей вони не мають можливості повноцінно виконувати свою господарську діяльність, платити зарплату, розраховуватися з підрядниками, своєчасно і в повному обсязі проводити ремонти газових мереж, встановлювати лічильники тощо.
Подорожчання вартості газу не призвело до значної економії блакитного палива, тому що в економії не зацікавлені одержувачі субсидій. Більш того, деякі субсидіанти навмисне нарощували витрати газу, щоб у майбутньому їм “не зменшили субсидію”. За підсумками І кварталу цього року домогосподарства області використовували тільки на 4% менше газу порівняно з аналогічним торішнім періодом, тоді як, скажімо, деякі категорії споживачів скоротили споживання майже на 40%.
Такі “віртуальні” розрахунки по субсидії загрожують газовій компанії втратою платоспроможності. Якщо систему субсидування не буде приведено в адекватний стан, може скластися ситуація, коли газорозподільна компанія через відсутність коштів не в змозі вчасно зреагувати на аварійні ситуації для забезпечення стабільного газопостачання.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас