Експерт повідомив, що найбільше вплинуло на споживчу інфляцію в Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт повідомив, що найбільше вплинуло на споживчу інфляцію в Україні

Казна та Політика
694
Незважаючи на ряд позитивних зрушень на початку поточного року українська економіка продовжує залишатися в рецесії. Згідно з офіційною статистикою за 2015 рік, падіння ВВП склало 27,7%, зниження обсягів промислового виробництва в річному обчисленні – 1,6%, зростання споживчої інфляції – 43,3%, зниження валового зовнішнього боргу – 6%. За підсумками першого кварталу поточного року динаміка перерахованих показників вирівнялася, проте промислове виробництво, незважаючи на ривок на початку року, продовжило знижуватися. З початку поточного року ВВП зріс на 0,1%, інфляція прискорилася на 5,2%, промислове виробництво без урахування травневих показників скоротилося на 9,9%.
Про це говорить аналітик Альпарі Антон Козюра.
Експерт відзначає, що найбільший вплив на споживчу інфляцію як у 2015 році, так і з початку поточного року зробило підвищення цін на комунальні послуги. Так, лише з початку поточного року ціна на природний газ виросла на 42%, а на електроенергію – на 25,2%, і це без урахування змін у червні.
“Скоригувати показник вдалося в основному за рахунок сезонного зниження вартості на продукти харчування. Прогноз НБУ на 2016 рік по інфляції становить 12%, що в цілому збігається з прогнозами рейтингових агентств, МВФ і Світового банку”, – зазначає Козюра.
За словами експерта, в цілому такий показник на даний момент бачиться реальним, судячи з поточної динаміки. Разом з тим вже в наступному році інфляція може знову підвищитися – через вихід з ринку продовольчих і рітейлових компаній, які зараз, демпінгуючи, забезпечують зниження вартості продуктового кошика. Виходячи з цього, запланований показник зростання інфляції на 2016 рік у 8% виглядає відверто заниженим.
“Щодо ВВП можна сказати, що він виріс у першому кварталі на 0,1%. Цього багато в чому вдалося досягти за рахунок запуску ряду виробничих потужностей на Донбасі, які продовжують працювати в українській юрисдикції, що в підсумку забезпечило як зростання виробництва, так і збільшення ВВП. Наприклад, зростання металургії на початку поточного року на тлі провалу галузі на початку 2015 року якраз було забезпечено запуском підприємств Донбасу в рамках економіки України. Таким чином, якщо відняти від росту показників дані по Алчевському і Єнакіївському металургійних комбінатах, запущених після перемир’я 2015 року, то і зростання в української металургії майже не буде, – повідомляє аналітик Альпарі. – До речі, підйом споживання металу в країні сьогодні пов’язане в першу чергу зі збільшенням споживання на Донбасі. Однак останнім часом виробнича логістика на сході країни практично зупинилася, і, як наслідок, знижуються обсяги промислового виробництва. Це в підсумку негативно позначиться на загальному обсязі ВВП другого кварталу. Симптоматично, що блокування залізничного сполучення сталося напередодні початку приватизації низки виробничих активів, що перебувають у державній власності”.
Резюмуючи, експерт вказує, що з огляду на зосередження значної частини виробничих потужностей на сході країни саме врегулювання українського конфлікту за умови збереження цих підприємств гратиме ключову роль у можливому виході країни з поточної кризи.
“В цілому можна розраховувати на можливу компенсацію втрат в обсягах промислового виробництва за рахунок нарощування обсягів виробництва сільськогосподарської продукції, зокрема зернових. Однак тут важливі налагоджені ринки збуту, які в умовах поточного спаду попиту в світі скорочуються і за них йде жорстка конкуренція. Водночас можливості безмитного експорту в Євросоюз жорстко обмежуються в рамках квот, які досить швидко вибираються”, – сказав Козюра.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас