ЄЦБ відновлює грецьким банкам доступ до дешевої ліквідності — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄЦБ відновлює грецьким банкам доступ до дешевої ліквідності

Фондовий ринок
126
Європейський центральний банк (ЄЦБ) знову почне приймати держоблігації Греції в якості забезпечення в регулярних операціях кредитування банків, що відкриє грецьким фінкомпаніям доступ до каналу дешевих грошових коштів, пише газета The Wall Street Journal.
У середу рада керуючих ЄЦБ ухвалила рішення відновити поправку, яка дозволяла йому брати в заставу грецькі папери, незважаючи на те що їхні рейтинги нижче інвестиційного рівня.
Ця поправка була скасована 16 місяців тому, в зв’язку з чим грецькі банки не мали можливості брати участь у регулярних операціях, в рамках яких ЄЦБ розміщує кошти під базову ставку, що перебуває на нульовому рівні. Таким чином, банки країни були змушені залучати кошти під вищі ставки за програмою екстреного надання ліквідності (Emergency Liquidity Assistance, ELA).
Рішення про відновлення поправки було ухвалено після того, як рада директорів європейського стабфонду (ESM) в минулу п’ятницю затвердила другий транш кредитів фонду для Греції в розмірі 10,3 млрд євро, а також перерахування уряду країни 7,5 млрд євро з цієї суми для обслуговування зовнішнього боргу і виконання внутрішніх зобов’язань.
У заяві ЄЦБ наголошується, що банк “бере до уваги прагнення грецького уряду до виконання” умов чинної програми допомоги.
Водночас, європейський ЦБ попередив, що очікує подальшого виконання Афінами умов угоди.
ЄЦБ поки не має наміру допускати грецькі держпапери до участі в його програмі кількісного пом’якшення (QE).
“Рада керівників оцінить можливість викупу грецьких держоблігацій в рамках програми викупу держпаперів пізніше”, – йдеться в заяві ЄЦБ.
Відновлення банкам Греції доступу до дешевих засобів ЄЦБ, ймовірно, призведе до часткового зняття чинних в країні обмежень на рух капіталу, пише WSJ.
Крім того, це, як очікується, буде сприяти поверненню коштів на депозити в банках. Відтік коштів з банківських депозитів у Греції з початку 2014 року склав близько 45 млрд євро.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас