Споживання домогосподарств залишатиметься слабким внаслідок чергового підвищення тарифів на ЖКП, - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Споживання домогосподарств залишатиметься слабким внаслідок чергового підвищення тарифів на ЖКП, - експерт

Казна та Політика
399
З боку попиту зниження ВВП щодо попереднього кварталу було викликано падінням реального експорту (-0,9% кв./кв. з урахуванням сезонних чинників), а також нижчими обсягами державного споживання та інвестицій (-2,0% кв./кв. в обох складових).
Про це говорить Олена Бєлан, головний економіст Dragon Capital.
Падіння експорту було очікуваним на тлі напружених торгових відносин з Росією на початку року, а ось зменшення інвестицій, швидше за все, мало технічний характер: зниження відбулося після досить активного зростання інвестицій в 4 кв. 2015 року, яке, за нашими оцінками, відбулося за рахунок збільшення державних інвестицій, зокрема, в оборонний сектор. Показники будівництва підтверджують, що динаміка інвестицій приватного сектора могла залишитися позитивною в першому кварталі. Так, додана вартість в будівництві зросла на 5,0% кв./кв. після + 7,7% в 4 кв. 2015.
Водночас, споживання домогосподарств стабілізувалося, продемонструвавши зростання на 1,8% кв./кв. в першому кварталі 2016 року після двох років безперервного падіння. Однак позитивний вплив цієї складової на ВВП було компенсовано різким стрибком реального імпорту (+ 7,6% кв./кв.), що було частково викликано відкладеним попитом в очікуванні скасування імпортного збору з 2016 р. Розбивка ВВП за галузями вказує на те, що кылька секторів, зокрема промисловість, торгівля і транспорт, продовжили зростати в 1 кв. 2016 р., але їхнє зростання було компенсовано падінням сільського господарства, охорони здоров’я та інших секторів.
Попри те що 1 кв. 2016 р. став першим випадком зростання реального ВВП у річному вимірі з 4 кв. 2013 р., його темпи не виправдали наших очікувань (ми очікували зростання в першому кварталі на + 1,0% р./р.). При цьому зниження квартального показника говорить про те, що відновлення економіки, яке почалося в середині 2015 р., пригальмовує.
Серед позитивних моментів варто відзначити ознаки стабілізації споживання домогосподарств, яке було ключовим драйвером падіння ВВП у 2014-2015 рр., а зниження реального експорту та інвестицій в 1 кв. 2016 р. ймовірно були тимчасовими.
Ми припускаємо, що споживання домогосподарств залишатиметься слабким в цьому році внаслідок чергового підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги, але очікуємо зростання інвестицій, а також поступового відновлення реального експорту. Таким чином, ми залишаємо без змін наш прогноз зростання реального ВВП на кінець цього року на рівні + 1,0% р./р. (порівняно з + 1,5% р./р., прогнозованими урядом і МВФ) і очікуємо прискорення темпів зростання до + 2,5% р./р. у наступному році за рахунок інвестицій у приватному секторі.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас