Гройсман доручив розібратися в обґрунтованості формування ціни на вугілля — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гройсман доручив розібратися в обґрунтованості формування ціни на вугілля

Енергетика
285
Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман доручив розібратися в обґрунтованості формування ціни на енергетичне вугілля для українських теплоелектростанцій, яка визначається згідно з порядком формування прогнозної оптової ринкової ціни (ОРЦ) на електроенергію.
“Я дав доручення, щоб ми розібралися… Хочу наголосити, що для мене теж цікаво, як формується ціна, як формується транспорт. Я вважаю, що ми повинні дати прозорий тариф на електроенергію для України, використовуючи абсолютну прозорість, в т.ч. щодо закупівель вугілля”, – сказав він на прес-конференції у вівторок.
Водночас В.Гройсман нагадав, що порядок формування прогнозної ОРЦ затверджує НКРЕКУ, а не Кабінет міністрів.
Як повідомлялося, НКРЕКУ наприкінці квітня почала застосовувати новий порядок формування прогнозної оптової ринкової ціни (ОРЦ) на електроенергію, затвердивши її на другий-четвертий квартали 2016 року. Він передбачає визначення ціни вугілля за формулою “вартість в порту Роттердам (API2) плюс вартість доставки до України”. В результаті очікуване зростання прогнозної ОРЦ за підсумками 2016 року становитиме близько 13,6%.
Кілька експертів розкритикували нову формулу ціни на вугілля, особливо врахування в ній транспортного плеча, вказуючи на низьку якість українського вугілля, профіцитність внутрішнього ринку і близькість профіцитних польського і російського вугільних ринків. Водночас глава НКРЕКУ Дмитро Вовк пояснив необхідність прив’язки до європейської ціни у такий спосіб, як це було зроблено на ринку газу, тим, що 40% вугілля нині постачається з неконтрольованої території Донбасу. Він також зазначив, що це є тимчасовим рішенням, тоді як кінцева мета – повноцінний запуск ринку електроенергії.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас