Українські ліки майже у 5 разів дешевші за іноземні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українські ліки майже у 5 разів дешевші за іноземні

Особисті фінанси
631
Середньозважена вартість 1 упаковки лікарського засобу вітчизняного виробництва у 4,8 рази дешевше зарубіжного, у 2015 р. становила відповідно 22,7 та 108,1 грн. Такі дані наводить “Щотижневик Аптека”.
“На цінову динаміку лікарських засобів в Україні суттєво впливає курс гривні. За офіційними даними Державної служби статистики України, індекс споживчих цін у жовтні 2015 р. (до грудня попереднього року) становив 139,5%. Індекс зміни курсу гривні до долара США за період січень–жовтень 2015 р. становив 19,1%. Така негативна динаміка є продовженням процесів, що були започатковані у 2014 р.
За даними компанії “Proxima Research”, середній індекс зростання цін на лікарські засоби у березні 2016 р. до березня 2015 р. становив 5,2%.”, – повідомило видання.
Нагадаємо, вчора Президент підписав закон про спрощення реєстрації для іноземних ліків в Україні.
При цьому, у даному документі (№4484) відсутня норма щодо обов’язкового застосування іноземних ліків у протоколах лікування європейський країн.
Разом з тим, за словами народного депутата О.Кужель, заяви окремих експертів з приводу начебто позитивного пливу даного законопроекту на ціни лікарських засобів – є міфом.
“На жаль проголосували його (проект Закону про внесення змін до статті 9 Закону України “Про лікарські засоби” щодо спрощення державної реєстрації лікарських засобів (№4484) – ред. ) і в першому читанні, і в цілому вдаючи два міфа: перший, що буде знижена ціна на ліки, що не має жодного відношення до цього законопроекту, і ліки від цього не будуть дешевші. Просто не треба брати хабарі при ввезенні і заробляти на поверненні ПДВ. І зняти ПДВ із ліків, тоді б не було підвищення ціни”, – сказала вона.
Тобто, до жодного здешевлення препаратів в Україні закон про спрощення реєстрації зарубіжних ліків не призведе.
“Цей закон до зниження цін на ліки не має жодного стосунку. Він буде стосуватися тільки тих медикаментів, які не зареєстровані в Україні. А значить, для того, аби була можливість зареєструвати, потрібно, аби спочатку український ринок їх прийняв. Це значить, має бути дистриб’ютор, має бути той посередник, який буде завозити ці медикаменти, чи фірма має відкрити своє представництво, а потім цей медикамент донести спочатку до лікарів, щоб вони знали, що він вже є в Україні, потім лікар почав виписувати, а потім аптеки купили у дистриб’юторів чи на заводі, і потім тільки продавали. Це дуже довготривалий процес”, — пояснив інший нардеп – О.Мусій.
Більше того, деякі експерти (у зв’язку з прийняттям закону про спрощену реєстрацію ліків), навпаки, прогнозують здорожчання ліків в Україні, адже ціни закордоном значно вищі за вартість ліків в Україні.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас