Британія може обвалити фондовий ринок Європи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Британія може обвалити фондовий ринок Європи

Фондовий ринок
725
Європейські акції можуть впасти на 24% у разі, якщо на референдумі 23 червня жителі Великобританії проголосують за вихід країни з Євросоюзу (Brexit). Про це свідчать результати стрес-тесту, проведеного компанією Axioma Inc.
В ході стрес-тесту аналітики хотіли з’ясувати, який вплив на різні активи може надати голосування британців на користь виходу з країни. Для того щоб змоделювати потенційний вплив Brexit на ринок, Axioma аналізувала реакцію ринку на події, що вже відбулися, включаючи європейську боргову кризу і референдум про незалежність Шотландії. Це вплив аналітики вивчали на прикладі гіпотетичного інвестиційного портфеля, на 54% складається з облігацій, на 41% – з акцій і на 9% – з інших інструментів. За результатами стрес-тесту з’ясувалося, що найбільше падіння – близько 24% – очікує акції. Інвестиції, номіновані в фунтах стерлінгів, чекає падіння на 10%, показав стрес-тест.
На тлі ослаблення фунта і відновлення гірничодобувного сектора акції британських компаній в цьому році увійшли в число лідерів по зростанню в Європі. Але, за даними Axioma, вони схильні до найбільшого ризику.
«Існує припущення, що Brexit не трапиться. Якщо це все ж станеться, ніхто не буде морально до нього готовий, – заявив один з авторів дослідження Філіп Джейкоб. – (В цьому випадку) ми побачимо серйозні зрушення на ринку », – сказав він.
У Axioma підкреслили, що результати стрес-тесту демонструють лише короткострокову реакцію на можливий підсумок референдуму в Великобританії і не дозволяють робити висновки про структурні зміни в разі виходу Сполученого Королівства з ЄС.
Раніше рейтингове агентство Standard & Poors ввело індекс чутливості до Brexit. За його даними, найбільш болісно на вихід Великобританії з ЄС відреагують Ірландія, Мальта, Люксембург та Кіпр. За даними Бюро аналізу економічної політики Нідерландів (CPB), від наслідків виходу Великобританії з Євросоюзу найсильніше постраждають Ірландія і країни Бенілюксу. Нідерланди, які в списку S & P займають сьоме місце, на тлі Brexit можуть втратити € 10 млрд до 2030 року, відзначають аналітики.
Останні опитування показали зразкову рівність прихильників виходу з ЄС і тих, хто бажає збереження країни в співтоваристві.
За матеріалами:
bloomberg.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас