МВФ повернувся до ідеї про бюджет єврозони — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МВФ повернувся до ідеї про бюджет єврозони

Світ
204
Міжнародний валютний фонд закликав до створення фонду для фінансування структурних реформ в єврозоні. Подібні ідеї вже висловлювала Європейська комісія в 2012 році, але проти них виступила Німеччина, і згодом вони не були реалізовані.
Директор-розпорядник МВФ Крістін Лагард заявила, кошти з фонду для розвитку єврозони можуть бути доступні тільки для тих країн, які дотримуються бюджетних правила ЄС, викладені в Пакті стабільності і зростання (ПСР).
«Моя ідея полягає в тому, що в обмін на дотримання Пакту стабільності і зростання, в обмін на виконання зобов’язань по структурних реформах, країни будуть об’єднувати бюджетні кошти в загальний фонд, який може бути використаний для проектів і певних операцій», – сказала Лагард.
Структурні реформи мають ключове значення для підвищення темпів зростання єврозони і для того, щоб зробити її економіку стійкішою до шоків, додала вона.
За словами Лагард, кошти із загального фонду можна було б використовувати таким же чином, як грошові кошти Європейського фонду стратегічних інвестицій, який використовує порівняно невелику суму грошей ЄС, щоб привернути в 15 разів більше грошей від приватних фондів для фінансування конкретних інвестицій.
Нові ініціативи, що централізовано фінансуються могли б «допомогти компенсувати початкові витрати на проведення структурних реформ», – наголошується в доповіді МВФ про економіку 19 країн єврозони.
Виступаючи на прес-конференції після переговорів з міністрами фінансів єврозони, Лагард заявила, що новий фонд міг би фінансувати проекти, пов’язані з міграцією, біженцями, безпекою, енергетикою і змінами клімату.
Ідея бюджету єврозони вперше виникла в листопаді 2012 року в доповіді Єврокомісії про Економічний і валютний союз. Але ідея була відкинута в більш пізніх доповідях про майбутнє єврозони, підготовлених кількома інститутами ЄС. Німеччина і її союзники вважали, що було б неправильно надавати фінансові стимули країнам для проведення реформ, які вони повинні були провести в будь-якому випадку для їх власного блага. Крім того, деякі країни були зобов’язані прийняти реформи відповідно до законодавства ЄС.
Німеччина, Естонія і Люксембург є єдиними країнами ЄС, які отримують профіцит бюджету з 2014 року. На думку глави МВФ, об’єднання бюджетних коштів допоможе знайти хороше застосування лишків бюджетних коштів.
«Ми закликаємо тих, хто може надати ці надлишки іншим, щоб вони насправді зробили це», – заявила Лагард. «МВФ просто висловив свою думку про те, як Німеччина могла б використовувати свій фінансовий простір, який, як ми як і раніше вважаємо, у неї є, так що ми представили кілька своїх ідей», – сказала вона.
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас