Приємно познайомитися: навіщо Володимир Гройсман полетів в США — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Приємно познайомитися: навіщо Володимир Гройсман полетів в США

Казна та Політика
622
Візит Володимира Гройсмана у Сполучені Штати Америки важко назвати доленосним для України. Проте для нового прем’єра він має важливе стратегічне значення. Фактично за чотири дні очільникові українського Кабміну необхідно визначити порядок денний українсько-американських відносин до вступу в повноваження нового голови Білого дому.
Із 14 червня у прем’єр-міністра Володимира Гройсмана стартувало турне Сполученими Штатами, яке триватиме до кінця тижня. План зустрічей – більш ніж насичений. Український прем’єр зустрічається з віце-президентом США Джозефом Байденом, спікером конгресу США Полом Раяном, лідерами демократів і республіканців у конгресі. Також заплановано зустрічі Гройсмана з міністром торгівлі США Пенні Пріцкер, міністром фінансів США Джейкобом Лью, міністром енергетики США Ернестом Монізом, адміністратором USAID Ґейл Сміт, головним операційним директором Світового банку Шрі Мульяні Індраваті, керівниками провідних американських банків і фінансово-промислових компаній.
Головна мета візиту – презентувати себе як нового прем’єра. Не є таємницею, що вплив Америки на українську політику останніми роками досить суттєвий, і в Білому домі напередодні призначення Володимира Гройсмана на посаду прем’єра були різні думки. Кандидатура Наталії Яресько в цьому відношенні викликала в американців значно більший оптимізм. Саме тому нинішньому українському прем’єрові важливо провести якісні та результативні переговори і продемонструвати серйозність своїх намірів.
Прев’ю Гройсмана
Напередодні візиту від Сполучених Штатів надійшло кілька позитивних сигналів на адресу України. 7 червня вдалося узгодити надання Вашингтоном кредитних гарантій на $1 млрд. Це рішення багато в чому сприятиме просуванню переговорів між Україною і МВФ, що сьогодні вкрай важливо для Києва. А безпосередньо першого дня візиту Гройсмана сенат США схвалив фінансову підтримку України в оборонній сфері розміром $500 млн. Відповідні витрати вже передбачено в бюджеті Пентагону на 2017 рік.
Тому в цілому інформаційне тло у поїздки українського прем’єра було цілком сприятливим. Безпосередньо під час візиту Гройсману було важливо закріпити цей успіх. Хоча більшість опитаних Forbes експертів сходяться на думці, що основною темою прем’єрського турне все ж є самопрезентація як нового голови уряду.
Стриманий оптимізм Байдена
Головною для Гройсмана була зустріч із віце-президентом США Джо Байденом, якому у Вашингтоні приписують негласне кураторство українського питання. Тому якщо фактор умовних «оглядин» нового прем’єра і був, то саме на цій зустрічі.
Звичайно, головне питання порядку денного – реформи, у пряму залежність від проведення яких у Вашингтоні ставлять виділення фінансової допомоги та загальну політичну лояльність. Гройсман доніс до американського віце-прем’єра три основні тези. Перша – продовження боротьби з корупцією (тут відчутних успіхів не так багато, як хотілося б). Друга – проведення судової реформи (американці в цілому досить позитивно оцінили зміни в українську Конституцію). І третя – децентралізація (головна «фішка» Володимира Борисовича ще з вінницьких часів). Загалом обидві сторони позитивно оцінили зустріч.
«Зустріч із Байденом має обов’язковий атрибут, оскільки була давно запланована, і саме він курирує багато питань щодо України. І незалежно від цього візиту Гройсмана Україна самостійно має продемонструвати США та Європі свої успіхи у проведенні реформ. Це розв’язання питань корупції, судова, податкова реформа тощо. Тільки усунувши ці проблеми, можна буде розраховувати на будь-яку серйозну економічну чи фінансову підтримку. Незалежно від кількості поїздок велику роль матимуть саме процеси, що відбуваються всередині України», – так прокоментувала в бесіді з Forbes зустріч Гройсмана і Байдена експерт Українського незалежного центру політичних досліджень Юлія Тищенко.
При цьому наразі досить важко оцінити ступінь задоволеності Вашингтона діями українського уряду – найгостріші питання (наприклад мінські угоди) не в компетенції Володимира Гройсмана. «Важко в цілому говорити, наскільки Вашингтон задоволений діями України. Необхідно просто брати різні політичні напрямки і дивитися на реакцію. Помітно, скажімо, як насторожено США дивляться на процеси, що відбуваються в українській прокуратурі. Хоча в цьому напрямку Гройсман не несе будь-якої відповідальності. Тут ще необхідно враховувати, що він не так довго працює на посаді прем’єра, щоб розповідати про якісь успіхи», – впевнена експерт.
Інвестиції та доля ОПЗ
Зважаючи на насиченість американської програми Володимира Гройсмана, не варто зосереджувати увагу лише на зустрічі прем’єра з віце-президентом США. Зокрема, вельми цікавий той факт, що разом із Гройсманом до США вирушив і голова Фонду державного майна Ігор Білоус. Його участь може бути обґрунтовано проведенням консультацій з продажу низки об’єктів держвласності, які можуть бути цікавими американським інвесторам. Здебільшого мова йде про долю Одеського припортового заводу, який влада вже виставила на продаж за стартовою ціною $500 млн.
«У прем’єра запланована важлива зустріч із приватним бізнесом. Не треба забувати, що в делегації є голова Фонду держмайна, і пошуки інвестора під ОПЗ все ще ведуться. Якщо під час візиту Гройсмана вдасться домогтися успіху в цьому напрямку, то завдання максимум буде досягнуто, що не може не радувати», – каже аналітик Інституту євроатлантичного співробітництва Володимир Горбач.
На думку експерта, така активність у цьому напрямку також може бути зумовлена бажанням влади показати українським олігархам інтерес західних інвесторів до ОПЗ і таким чином підвищити ціну цього активу. Зокрема, такі сигнали може бути адресовано Дмитрові Фірташу та Ігореві Коломойському, які не приховують свого інтересу до ОПЗ.
«Проте поїздка все одно має важливе значення, адже Штати підписали гарантії на мільярд, а також анонсовано військову допомогу на $500 млн, плюс близько $220 млн буде виділено на реформи всередині країни. Деякі аспекти таки траншів Байден озвучив безпосередньо під час візиту Гройсмана до США. Тому поїздку на загальну суму $1,720 млрд цілком можна назвати вдалою», – впевнений Володимир Горбач.
Знайомства на шість місяців
Враховуючи, що США вже фактично вступили в активну фазу президентської кампанії, про стратегічність візиту Володимира Гройсмана говорити не доводиться. Американцям радше важливо відчувати в новому українському прем’єрі точку опори своїх геополітичних інтересів і поставити ситуацію на паузу до вступу на посаду нового президента. Проте Гройсман може спробувати витиснути максимум із ситуації, домігшись прогресу у співпраці з адміністрацією Барака Обами. Найпріоритетнішим питанням могло б стати саме залучення американських інвестицій в Україну, які, незважаючи на загальну політичну лояльність, наразі залишаються на досить скромному рівні.
«Зустрічі, які відбуваються сьогодні, мають трохи інший характер: прем’єр-міністр України більше розповідає про плани та перспективи, ніж про якісь результати. Говорити предметніше, на мій погляд, буде краще восени, під час наступного візиту Гройсмана до США», – резюмує в розмові з Forbes директор Фонду «Українська політика» Кость Бондаренко.
Очевидно, що більш довгострокові та стратегічні відносини української влади вже доведеться вибудовувати з новим президентом Сполучених Штатів. Тепер же важливо не розгубити лояльність і скористатися поки що ще не згаслим інтересом Вашингтона до України.
Виталій Філіпповський
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас