Не дорахувалися: як команди Порошенка і Яценюка посварилися через ЦВК — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Не дорахувалися: як команди Порошенка і Яценюка посварилися через ЦВК

Казна та Політика
299
Призначення нового складу ЦВК знову відкладається. Хоч президент Петро Порошенко і подав у парламент список потенційних членів Центрвиборчкому, а депутати раніше обіцяли його затвердити, до цього справа не дійшла. Офіційна причина – питання ЦВК сьогодні, 16 червня, не вносили у порядок денний тому, що боялися провалу голосування – адже багато нардепів збиралися летіти до Франції підтримувати національну збірну з футболу. Неофіційно – БПП і “Народний фронт” не змогли поділити квоти в Центрвиборчкомі. Чому коаліція не поспішає затверджувати новий склад ЦВК?
Кадри рахують все
Повноваження більшості членів нинішнього ЦВК закінчилися 1 червня 2014 року. Але скільки б журналісти не задавали депутатам запитання про те, коли ж замінять склад ЦВК, його регулярно відкладали в довгий ящик як другорядне.
На початку червня здалося, що питання зі зміною складу ЦВК вирішене. 7 червня президент Петро Порошенко направив у Верховну Раду список з 11 кандидатів у члени Центрвиборчкому. Нагадаємо, всього в комісії – 15 членів. Нікого з нинішнього складу комісії у переліку Порошенко не виявилося. Сам глава держави подавав це як повне перезавантаження системи.
“Президент дав стільки обіцянок Охендовському (голова ЦВК Михайло Охендовський, – ред.) і не виконав, що йому вигідно було від нього позбавитися, а по ходу ще й втратити таких досвідчених юристів як Жанна Усенко-Чорна та Андрій Магера”, – говорить на умовах анонімності один з депутатів від НФ.
За його словами, заступник голови ЦВК Андрій Магера потрапив у немилість президента минулого літа, після довиборів у парламент по 205-му мажоритарному округу в Чернігові. Ніби через те, що тоді Магера підігравав Геннадію Корбану – головному противнику Сергія Березенка, який йшов від БПП.
Коментувати звинувачення Магера не хоче, виходячи з логіки: “якщо відповідаю, значить виправдовуюся”. Проте заступник голови ЦВК нагадує, що при підведенні підсумків тих виборів він написав окрему думку, де вказав на порушення в ході кампанії обох кандидатів. В тому числі звинувачення в грошовому підкупі з боку Березенка, і підкупі гречкою від Корбана.
Співрозмовники РБК-Україна як в НФ, так і в АП відзначають також, що якщо б “збили” тільки Охендовського, а Магера знову отримав місце в ЦВК, то він як найбільш досвідчений з новопризначеного складу міг би претендувати на посаду голови комісії. Але на банковій його не вважають своїм. У той же час команда президента не проти встановити контроль над комісією. З 11 кандидатів в новий склад ЦВК, яких президент подав на затвердження парламенту, тільки 5 – квота Порошенко і БПП.
Це Михайло Вербенський, який працював заступником глави МВС, коли міністерство очолював Юрій Луценко.
Ольга Желтова – заступник голови секретаріату в комітеті правової політики, який очолює нардеп від БПП Руслан Князевич. Світлана Кустова – багаторічна помічниця Петра Порошенка в парламенті. В 2004 році вона працювала в штабі кандидата в президенти Віктора Ющенка. Тоді Кустова допомогла Ющенку виграти справу у Верховному суді щодо скасування результатів другого туру виборів, в якому Ющенко програв Януковичу. Саме їй приписують посаду голови ЦВК.
Ольга Лотюк – доцент кафедри конституційного та адміністративного права Київського національного університету ім. Тараса Шевченка. Кажуть, її кандидатуру запропонувала нардеп від БПП Наталія Агафонова, яка, до речі, в дуже хороших стосунках з сім’єю Льовочкіних. З нардепом від “Опоблоку” Юлією Льовочкіною Агафонова навчалася в університеті. До останнього часу в кулуарах парламенту точилися розмови, що саме Агафонову готують на посаду голови ЦВК, проте, в результаті президент навіть не вніс її кандидатуру. “Порошенко не хоче бачити людей Льовочкіна у ЦВК”, – пояснив нардеп з президентської фракції.
Віталій Плукар – завідувач відділу моніторингу діяльності місцевих органів влади і підтримки їх правотворчих ініціатив Департаменту місцевого самоврядування Адміністрації президента. Цей департамент входить у відання першого заступника голови АП Віталія Ковальчука.
Також президент запропонував призначити у ЦВК Леонтія Шипілова – доцента кафедри міжнародного права і спеціальних правових наук Києво-Могилянської академії (запропонував спікер Андрій Парубій), Романа Гребу – заступник міністра освіти, який потрапив у минулому році в скандал через звинуваченння у підтасовках конкурсу в НАЗК, Синицю Надію – заступницю міністра Кабінету міністрів Остапа Семерака в першому уряді Арсенія Яценюка.
І Олега Конопольского – адвоката, який на президентських виборах 2010 року був довіреною особою Яценюка. Як запевнили РБК-Україна в БПП, ці 4 кандидатури передав президенту Порошенку Арсеній Яценюк.
Ще один кандидат – суддя Алла Басалаєва – потрапила в число 11 кандидатів за квотою депутатської групи “Відродження” Віталія Хомутинніка. Кажуть, її кандидатуру запропонував нардеп з групи “Відродження” Валерій Писаренко. Євген Радченко – один із засновників Комітету виборців України. Його запропонувала фракція “Самопоміч”. Цікавий факт, що він є кумом нардепу фракції БПП Вадиму Денисенку. Останній – хрещений батько його дочки.
Без представників залишилися “Опозиційний блок”, фракція Олега Ляшка, “Батьківщина” і група “Воля народу”. Зокрема, відсутність квоти Радикальної партії у БПП пояснили тим, що Банкова усунула Ляшка з переговорного процесу. “З ним неможливо домовитись”, – пояснює один з нардепів.
“Наскільки я знаю, в АП були готові дати “Батьківщині” місце в ЦВК, але щоб це була не Усенко-Чорна. Але соратники Тимошенко вирішили, що їм вигідніше звинувачувати президента в узурпації влади, ніж мати одну людину в комісії, яка мало що вирішує”, – говорить депутат від БПП.
“Що стосується “Волі народу”, то у них є свій представник – Віталій Осадчук. Восени його повноваження закінчуються, але швидше за все вони отримають право запропонувати йому заміну”, – додає співрозмовник РБК-Україна в АП.
Проблеми з математикою
Здавалося, що новий склад ЦВК з певними труднощами, але має бути затверджений, але в понеділок представник «Народного фронту» Антон Геращенко заявив, що його фракція за такий склад голосувати не буде.
Зараз НФ запевняє, що в поданому складі у них не 4, і навіть не 3 кандидата, а тільки один, погоджений з ними.
“Партія “Народний фронт” направила трьох своїх кандидатів у ЦВК. Але з трьох кандидатів там був тільки один, кого ми пропонували. Відповідно, ми залишаємо за собою право голосувати або не голосувати за подібний список”, – зазначив він.
Геращенко додав, що фракція прийняла рішення не голосувати за кандидатури у члени ЦВК. “На сьогоднішній день ми прийняли рішення не голосувати за цей список. Відповідно, президент повинен почути думку депутатів Верховної Ради, фракцій, і, можливо, скоригувати свою пропозицію щодо членів ЦВК”, – резюмував представник НФ у розмові з журналістами.
Коли кореспондент переказав цю позицію депутату БПП Сергій Березенко, який зазвичай відповідає за збір голосів, той був чимало здивований.
Але у них три кандидатури. Ми ж навіть на Гребу погодилися, хоча у наших депутатів були до нього претензії, – відповів представник БПП.
Але «фронтовики» запевняють, що Гребу їм нав’язали. Хоча, хто нав’язав, не уточнюють. Адже він виходець з Кабміну, а не, скажімо, АП. “Гребу нам нав’язали. Конопольський і Синиця, яка працювала у Семерака, давно не з нами. Тому ми не згодні”, – говорить депутат від НФ.
“Кандидатури подав Яценюк прямо нагору, схоже, не погодивши з фракцією. Сподіваємося, він у середу ввечері повернеться в Україну і заспокоїть своїх”, – парирують в БПП.
Соратники президента стверджують – голосування за новий склад ЦВК навмисно зірвали їхні партнери по коаліції з НФ. “Зараз у них три кандидата, вони хочуть більше”, – відповідають в адміністрації президента.
Ще одна версія – “фронтовики” відмовлялися голосувати за ЦВК поки парламент не ухвалить закон про спецконфискації, який лобіює заступник голови фракції НФ Сергій Пашинський. Сьогодні в кулуарах парламенту він погрожував, що якщо цей документ не приймуть, він підірве і парламент і чартер з депутатами, які зібралися на футбольний матч. Тим не менш дітище Пашинського Рада не затвердила.
Теоретично у народних обранців ще є час затвердити новий склад ЦВК – адже до кінця нинішньої сесії парламенту залишилося два тижні. Депутати йдуть на літні канікули 15 липня, за два дні до виборів з 7 округами.
Тим не менш, в БПП не бачать сенс міняти склад ЦВК у липні. “Якщо ми не проголосуємо цей склад на цьому тижні, я взагалі не бачу сенсу заводити цих людей на середину кампанії з довиборів у семи округах. І я буду говорити про це з колегами”, – зазначає Сергій Березенко.
Згоден з тим, що це додасть труднощів виборчого процесу, та його колега по фракції Олександр Черненко. З іншого боку, він визнає, що якщо не сьогодні, то тоді питання просто зависне мінімум до вересня.
Та схоже на те, що такий сценарій просто розіграв Порошенко. Насправді йому і не потрібно було, щоб парламент підтримав цей склад ЦВК. Тому у шахматці і не представлені усі фракції парламенту. Таким чином президент перекинув відповідальність зі своїх плечей на депутатів, які ніби не можуть між собою домовитися. “Одна із комбінацій, яку має в голові президент, – не збирати голоси за свою пропозицію. Її не підтримують в парламенті, і Охендовський буде працювати далі. А він (Порошенко – ред.) буде казати: “Я ж подав – парламент не підтримав”, – вважає заступник голови фракції “Самопоміч” Єгор Соболєв.
Подейкують, гарант може навіть відкликати своє подання та дещо змінити розклади сил. “Вчора ще на комітеті ставили питання, навіщо розглядати подання президента, якщо він все-одно його відкличе”, – розповідає один з членів комітету з питань правосуддя і правової політики.
Президент від збереження старого складу ЦВК нічого не втрачає, адже він лояльний главі держави. Для «фронтовиків» це питання також не критичне, адже вони офіційно не беруть участь у довиборах. Таким чином оновлення Центрвиборчкому знову відкладається на невизначений час.
Тетяна Ніколаєнко, Надія Андрікевич
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас