Транзит російського газу в ЄС через Україну дешевше, ніж через "Північний потік-2", - "Нафтогаз" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Транзит російського газу в ЄС через Україну дешевше, ніж через "Північний потік-2", - "Нафтогаз"

Енергетика
1461
Вартість транзиту російського газу в ЄС за традиційним маршрутом через Україну в 2020 році будуть в кілька разів дешевше, ніж по планованому трубопроводу “Північний потік-2”, заявляє НАК “Нафтогаз України”.
“З огляду на хід арбітражних процесів в Стокгольмі, ми стурбовані намірами “Газпрому” витрачати свої обмежені ресурси на економічно невиправдані проекти.“Нафтогаз” зацікавлений у встановленні справедливих, прозорих і ринкових умов роботи на європейському ринку газу для всіх його учасників”, – наводиться в повідомленні НАК слова його директора з розвитку бізнесу Юрія Вітренка.
“Нафтогаз” уточнює, що в разі бронювання транзитних потужностей на нинішньому рівні 110 млрд куб. м в рік, доставка по українському маршруту буде вчетверо дешевше.
Українська монополія пояснює, що істотне здешевлення транзиту через Україну після 2020 року, як і відносне збільшення його вартості в 2016-2019 роках, пов’язане з намірами “Газпрому” припинити поставки газу в ЄС по традиційному маршруту.
“З огляду на офіційно оголошену позицію і активні дії російської сторони з просування альтернативного проекту, спрямованого на створення надлишкових потужностей для доставки російського газу в ЄС, український регулятор врахував в поточному тарифі прискорену амортизацію української ГТС до 2019 року включно”, – йдеться в заяві.
Після 2020 року відповідна інфраструктура буде повністю амортизована, що дозволить Україні запропонувати постачальникам газу найбільш конкурентні умови транспортування, зазначає “Нафтогаз”.
НАК вказує, що російський газ, що транспортується зараз в ЄС по українській ГТС, призначений в основному для споживачів в країнах центральної, східної, південної Європи і Туреччини, будучи найкоротшим шляхом доставки російського газу цим споживачам. “Нафтогаз” нагадує, що поставка газу в ці країни по українському маршруту здійснюється вже кілька десятків років, і за цей час в ЄС була створена вся необхідна інфраструктура для доставки газу кінцевим споживачам.
“Всередині ЄС немає достатніх потужностей для постачання газу цим споживачам через північ Німеччини, де закінчується Північний потік. Спроба перенаправити поставки газу таким чином неминуче призведе до перебоїв з газопостачанням в регіоні і до збільшення вартості газу для споживачів”, – вважає НАК.
Компанія додає, що кілька країн регіону взагалі не мають фізичного з’єднання з газотранспортною мережею Німеччини на території ЄС і можуть отримувати газ тільки українським маршрутом.
Як повідомлялося, напередодні глава “Газпрому” Олексій Міллер заявив, що вартість доставки газу до Німеччини по “Північному потоку-2” в 1,6 рази нижче, ніж через Україну, а тариф на транспортування газу по “Північному потоку 2” становить $ 2, 1 за тис. куб. м на 100 км, тоді як поточний український – $ 2,5.
За його словами, “Газпром” планує до 2020 року ліквідувати близько 4,3 тисяч кілометрів газопроводів в Центральному коридорі газотранспортної системи, повідомив на ПМЕФ, після чого транзитні потужності через Україну складуть від 10 млрд куб. м до 15 млрд куб. м.
Транзит природного газу через Україну в Європу і Молдову в 2015 році виріс на 7,9% в порівнянні з 2014 роком – до 67,1 млрд куб. м. У тому числі в Європу транзитом через територію країни в 2015-му поставлено 64,2 млрд куб. м.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас