Прихильників вступу України до ЄС майже в 3 рази більше, ніж прихильників МС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Прихильників вступу України до ЄС майже в 3 рази більше, ніж прихильників МС

Казна та Політика
726
Населення України позитивно оцінює перспективу вступу країни до Європейського Союзу, водночас ідея приєднання до Митного союзу знаходить значно меншу підтримку, свідчать дані соціологічного дослідження (травень) Київського міжнародного інституту соціології (КМІС).
Згідно з результатами опитування, якби референдум з питання, чи вступати Україні в Євросоюз, проводився в травні, 49% опитаних жителів країни проголосували б за вступ, 26% – проти, решта 24% – не визначилися або не брали б участі в голосуванні.
Якби ті, хто не визначився, як голосувати, не прийшли на референдум щодо вступу до ЄС, участь у голосуванні взяло близько 76% всіх, хто має право голосувати і проживає на неокупованій території. Голоси розподілилися б так (власне, саме ці показники близькі до можливих результатів референдуму, якби він проводився в кінці травня): за вступ до ЄС – 65%, проти – 35%.
Між тим ідея вступу України до МС з Росією, Білоруссю і Казахстаном не користується великою підтримкою серед мешканців України: якби референдум з цього питання проводився в травні, за вступ країни в цей союз проголосували б 16% опитаних жителів, проти – 57%, ще 27% не визначилися або не брали б участі у такому референдумі.
Якби ті, хто не визначився, не прийшли на референдум щодо вступу до МС, в голосуванні взяли б участь близько 73% всіх, хто має право голосувати і проживає на не окупованій території. Подані голоси розподілилися б так (саме ці показники близькі до можливих результатів референдуму, якби він проводився в травні): за вступ до МС – 22%, проти – 78%.
Опитування КМІС проводилося з 19 по 31 травня. Методом особистого інтерв’ю опитано 2014 респондентів, що мешкають у 110 населених пунктах усіх областей України (крім АР Крим й окупованої частини Донецької і Луганської областей) за стохастичною вибіркою, репрезентативною для населення України старше 18 років.
У Луганській і Донецькій областях опитування проводилися тільки на територіях, контрольованих Україною.
Статистична похибка вибірки (з ймовірністю 0,95 і за дизайн-ефекту 1,5) не перевищує 3,3% для показників близьких до 50%, 2,8% – для показників близьких до 25%, 2,0% – для показників близьких до 10%, 1,4% – для показників близьких до 5%, 0,7% – для показників, близьких до 1 або 99%.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас