НБУ хоче більше повноважень і окремий закон про валютне регулювання — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ хоче більше повноважень і окремий закон про валютне регулювання

Валюта
587
Національний банк України (НБУ) має недостатньо повноважень для охоплення всіх сфер валютного регулювання, оперативного реагування на зміну ситуації на валютному ринку, в зв’язку з цим виступає за ухвалення окремого закону про валютне регулювання, повідомив директор департаменту відкритих ринків НБУ Сергій Пономаренко.
“У НБУ немає всієї повноти повноважень для валютного регулювання. Наприклад, недавня наша регуляція щодо спрощення валютообмінних операцій, коли ми переглянули документообіг, спростили процедури, дозволили банкам змінювати курс протягом дня. Всі рішення НБУ прийняв фактично 2,5 місяці тому, але тільки зараз вдалося їх імплементувати, оскільки всі ці постанови вимагали узгодження з Міністерством фінансів та іншими держслужбами, які беруть участь в житті валютного ринку “, – сказав він на форумі скарбників України, що проходить 16-17 червня в Києві.
Крім того, додав С.Пономаренко, з цієї ж причини не вирішується проблема з ростом кількості незаконних обмінних пунктів, які існують без будь-яких дозвільних документів.
Як зазначив чиновник, з одного боку, у НБУ немає повноважень боротися з такими пунктами, а з іншого боку, регулятор розуміє, що вони ростуть, “як гриби”, оскільки існує 2% -ний збір до Пенсійного фонду з валютообмінних операцій. “Ці 2% сприяють тінізації валютного ринку, НБУ виступає за скасування цього збору”, – сказав С.Пономаренко.
Як зазначається в проекті концепції лібералізації валютного регулювання, представленої С.Пономаренко на форумі, закон “Про Національний банк” регулює правовий статус і повноваження центробанку, тоді як питання валютного регулювання і контролю є більш комплексними, вони включають ряд учасників. У той же час прописувати їх повноваження в вищевказаний закон недоцільно, вважає НБУ.
С.Пономаренко також відзначив складність існуючого законодавства, яке включає 108 нормативно-правових актів, що регулюють сферу валютного контролю.
На його думку, відсутність окремого закону може призвести до появи нової постанови НБУ – квазі-декрету.
В даний час основним нормативно-правовим актом, що регулює сферу валютного ринку, є декрет Кабінету міністрів “Про систему валютного регулювання і валютного контролю” від 1993 року.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас