Від вугілля до електродвигунів: що експортує кожна українська область (інфографіка) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Від вугілля до електродвигунів: що експортує кожна українська область (інфографіка)

Казна та Політика
1962
Ми часто говоримо про український експорт в загальному, проте виробники товарів для закордонних ринків розкидані по всій країні, і в кожній області є “головний” експортний продукт, що впливає на життя регіону.
Від вугілля до електродвигунів: що експортує кожна українська область (інфографіка)
Найбільше на експорті сільгосппродукції заробили в Миколаївській області – на 761 мільйон доларів. У 5 інших областях основою експорту також були зернові культури, а в Кіровоградській – жири і масла, тобто соняшникова олія.
Столиця заробила на експорті зернових 3 мільярди 662 мільйони доларів. У Києві розташовані офіси багатьох аграрних компаній, і їх продукція вважається “київським” експортом, навіть якщо пішла за кордон прямо з Одеської або Херсонської області. Таким же чином столиця “експортує” багато видів товарів: від соняшникової олії до нафти і вугілля.
Закарпатті заробляє на їх експорті більше, ніж аграрні регіони на продажу зерна. Електродвигуни, генератори струму і подібні пристрої стали найпопулярнішим продуктом також у Львівській, Волинській, Тернопільській та Хмельницькій областях. Ще один важливий експортний продукт – деревина
Її продаж теж приносить мільйони доларів, але хорошого в цьому мало. В основному експортери продають за кордон необроблене дерево, а не використовують його для виробництва готової продукції. В результаті Україна отримує набагато менше грошей, ніж якби з деревини робили меблі. Дерева рубають швидше, ніж зростають нові, і карпатські ліси перетворюються в поля.
Черкаська область – не промисловий регіон на зразок Донбасу або Запоріжжя. Просто в обласному центрі розташований найбільший в Україні виробник азотних добрив – комбінат “Азот”, і його продукцію продають за кордон. Хоча останнім часом все більше добрив купують українські аграрії, тому експорт знижується.
Коли ми говоримо про промисловий експорт, зазвичай уявляємо собі складну техніку або хоча б деталі до неї. Але наші індустріальні регіони експортують чорні метали, руди, шлак і нафту. Тільки в Харківській області основу експорту склали ядерні реактори, котли і машини.
За матеріалами:
businessviews
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас