Експерт виділив 4 фактори, які підтримують відносну стабільність гривні в червні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт виділив 4 фактори, які підтримують відносну стабільність гривні в червні

Валюта
1543
Курс безготівкового і готівкового долара США в червні в базовому сценарії прогнозується на рівні 24,7-26 грн / $, з імовірним переважанням знаходження поблизу позначки 25,1 грн / $.
На даному етапі негативний сценарій, який може зрушити курс вище цих очікувань, виглядає малоймовірно. Лише явні форс-мажорні події глобального масштабу, такі як крах сировинних ринків або широкомасштабні бойові дії на Донбасі, можуть змістити базовий прогноз.
“Головними джерелами надходження валюти в країну залишаться гірничо-металургійний комплекс і машинобудівний сектор. Проте, конкуренція на світових ринках зростає, що вимагає додаткових стимулів для експортерів, і утримання курсу вище позначки 25 грн / $ є одним з таких стимулів”, – зазначає провідний експерт інформаційно-аналітичного центру FOREX CLUB в Україні Андрій Шевчишин.
Факторами впливу на валютний ринок в червні будуть виступати новини щодо відновлення кредитування МВФ, більш чіткі орієнтири щодо пом’якшення валютних обмежень з боку НБУ, перспективам врожаю, тенденції на світових сировинних ринках.
Експерт виділив 4 фактори, які підтримують відносну стабільність гривні і знижують амплітуду коливань на даному етапі.
По-перше, очікуване надходження кредитних коштів від МВФ і західних партнерів. Кредит не тільки збільшить розмір золотовалютних резервів, і посилить валютні позиції НБУ, а й сформує імпульс для відновлення інвестицій з боку інших кредиторів. Позитивне рішення Єврогрупи щодо макрокредитної допомоги посилює загальний ефект.
По-друге, регулятор, викуповуючи валюту на міжбанку, за два місяці накопичив значний ресурс для стабілізації курсу, в разі зниження пропозиції валюти або нетривалого спекулятивного сплеску.
По-третє, запланована приватизація формує базу для закладу валюти з метою участі в конкурсах. Найбільш вагомою з точки зору надходжень буде приватизація ОПЗ, для якого встановлена стартова ціна 13,2 млрд грн.
По-четверте, що починається літній період традиційно є спокійним через початок відпусток і скорочення ділової активності, тому також можна очікувати скорочення попиту на готівковому ринку. У той же час, у разі залучення ФГВФО додаткових 10 млрд гривень для виплат по депозитах виведених з ринку банків, і їх активного проникнення на готівковий ринок, не можна виключати сплески попиту на валютному ринку.
За матеріалами:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас