Дмитро Мітрюшін: Чи можна дробити депозити в банку? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Дмитро Мітрюшін: Чи можна дробити депозити в банку?

Кредит&Депозит
2061
Для нас стало частим явищем читати новини про банкрутство чергового українського банку або введення в нього тимчасової адміністрації. Це, звичайно ж, наслідки нестабільної банківської системи, яка довгий час перебуває в гарячковому стані. В такий час населення гостро хвилює питання збереження своїх коштів.
Як відомо, гарантованою сумою відшкодування вкладникам неплатоспроможного банку є 200 тис. грн. Ті, у кого на депозиті коштів більше ніж дана сума, можуть виявитися в неприємному становищі після введення в банк тимчасової адміністрації. Так дробити або не дробити свої депозити? Давайте розберемося в цьому питанні.
Почнемо з того, що в ст. 1 протоколу № 1 до ратифікованої Україною Конвенції про захист прав людини і основних свобод закріплено, що кожна фізична або юридична особа має право мирно володіти своїм майном, і ніхто не може бути позбавлений свого майна інакше як в інтересах громад і на умовах, передбачених законом і загальними принципами міжнародного права. Також, даний принцип закріплений в ст. 41 Конституції України.
Грошові кошти на депозиті в банку є власністю вкладника і тільки йому вирішувати, як ними розпорядитися – дробити вклади по 200 тис. грн, по 10 тис. або по 5 тис., це його право. До слова немає такого нормативного акту, який би забороняв дроблення депозитів.
Варто відзначити, що в цій статті ми розглядаємо тільки можливість дроблення депозитів до введення тимчасової адміністрації, тому що, після її введення у вас немає легальної можливості зняти кошти і покласти на нові депозити.
Від норм Європейської конвенції перейдемо до наших українських реалій
Останні роки банківська система нашої країни переживає складні часи. Банкрутують не тільки дрібні, сумнівні банки, але і великі гравці ринку, такі як Енергобанк, Дельта Банк і т.і. Це, звичайно ж, призводить до різкого збільшення кількості виплат Фондом гарантування вкладів фізичних осіб (далі – Фонд).
Позиція Фонду вкрай проста і зрозуміла – мінімізація виплат і відповідно витрат з державної скарбниці. Для виконання поставлених завдань фонд в основному визнає транзакцію із зарахування коштів на депозит недійсною, згідно ЗУ «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб», після визнає договір депозиту недійсним і не вносить, на цій підставі, вкладників до реєстру на здійснення виплат.
Також в окремих випадках Фонд звертається до правоохоронних органів на тих вкладників, які роздробили депозити до введення тимчасової адміністрації, аргументуючи, що таким способом вкладники мають намір заволодіти державними коштами. В цілому, Фонд робить все, щоб зменшити кількість виплат вкладникам, особливо тим, хто дробив депозити.
Як же в такому випадку захистити свої права? Єдиним правильним рішенням буде звернення до суду. Судова практика показує, що судді, в більшості своїй, стають на бік вкладника.
Слід зауважити, що, не дивлячись на таку негативну практику, Фонд продовжує дотримуватися своєї позиції і блокувати виплати. Тому вкладникам збанкрутілих банків слід запастися терпінням і після отримання рішення про недійсність депозитів направлятися в суд для захисту своїх прав.
Дмитро Мітрюшин, керуючий партнер LEXLIGA Law Firm
За матеріалами:
Файненс.ЮА
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас