Чужу землю віддадуть в заставу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чужу землю віддадуть в заставу

Кредит&Депозит
556
Банкірам потрібні більш ліквідні застави, ніж, наприклад, майбутній урожай або техніка аграрних компаній. Кредитні установи хочуть кредитувати аграріїв під заставу прав оренди землі, на якій вони вирощують свій урожай. Новий вид забезпечення навряд чи зменшить ціну кредитів.
Кредити під чужу землю
Банки зможуть кредитувати аграріїв під заставу права використання орендованих земельних ділянок для сільськогосподарських потреб – емфітевзис. Зараз аграрії передають в заставу за кредитами активи, які не зважають на ліквідними: майбутній урожай, техніку, корпоративні права. Це робить кредитування ризиковим, а ставки – високими. На думку авторів нового законопроекту, передача в заставу емфітевзису повинна знизити ціну позик. За даними Нацбанку, на кінець квітень 2016 року загальний обсяг кредитів, виданих банками аграріям, склав 55,6 млрд грн.
За даними Держгеокадастра і Мін’юсту, за I квартал 2016 року було зареєстровано 1088 прав емфітевзису. Термін договору емфітевзису землі державної і комунальної власності не може перевищувати 50 років. Таке кредитування недостатньо врегульовано: не визначена процедура звернення стягнення на право емфітевзису як предмета застави, заборонено відчуження прав емфітевзису щодо земель державної та комунальної власності, відсутність у землекористувача права передати земельну ділянку в тимчасове користування іншій особі.
Заставні ризики
Аграрії вважають, що передача емфітевзису в якості застави може активізувати кредитування. «В умовах дії мораторію емфітевзис може стати хорошим видом забезпечення при кредитуванні, адже земля в усьому світі є першокласною заставою за кредитами. В Україні це поки єдиний можливий варіант включення сільгоспземель в економічний оборот в умовах дії мораторію, і він краще для банку, ніж техніка чи урожай. Законопроектом передбачається обмежити емфітевзис 50 роками (зараз немає максимального терміну), що для бізнесу також прийнятно », – говорить президент асоціації«Земельний союз України» Андрій Кошиль.
Головною проблемою кредиторів залишаються ризики при роботі з такими заставами. «Сьогодні ринок землі сільгосппризначення фактично не використовується при кредитуванні через неможливість банків при дефолті позичальника отримати у власність землю (законодавча заборона) і розпоряджатися нею. Емфітевзис може змінити ситуацію. Можливість використання землі на праві емфітевзису при дефолті позичальника може дозволити банкам здавати таку землю в оренду на термін до 50 років іншим компаніям і отримати, таким чином, погашення платежів по кредиту, – розповідає глава правління Вектор Банку Вадим Березовик. – Але ризик для банку в цілому такий же, як і при кредитуванні під інше забезпечення – це судові суперечки з недобросовісним позичальником, які на роки можуть розтягнутися в часі ».
Крім того, банкіри вважають, що запорука прав на оренду землі може виступати лише в якості додаткової застави. «Якщо клієнт банку користується таким правом, це додатковий плюс при аналізі клієнта в очах банку, оскільки це є своєрідною гарантією тривалості ведення бізнесу клієнтом, так як право користування землею оформляється зазвичай на більш тривалий час. Банк при заставі отримує право передачі (продажу) права користування земельною ділянкою, не порушуючи прав власника ділянки на підставі емфітевзису », – каже експерт з агрокредитування Кредобанку Назарій Білаш.
Проте право на чужу землю може бути реалізовано різними способами. «Це право можна продавати або купувати. Тому якщо банк візьме емфітевзис в якості застави, то при неплатежі його можна буде продати або передати третій особі. При цьому коло покупців законодавчо не обмежене, а бажаючих легально купити сільгоспземлю, нехай через емфітевзис, дуже багато», – зазначає Андрій Кошиль.
Ціни знизяться
Учасники ринку не чекають значного зниження ставок у зв’язку з появою нового виду застави. «Можливість передавати в заставу за кредитами право використання чужої земельної ділянки безпосередньо не призведе до зниження вартості кредитів. Швидше можна говорити про інші позитивні ефекти: підвищення інвестиційної привабливості агробізнесу в Україні, так як ринок землі стає прозорішим, а також підвищенні доступу до фінансування для агровиробників – розширюється перелік об’єктів, які агровиробник може передати в заставу банку », – пояснює начальник управління малого та середнього бізнесу Піреус Банку Світлана Ніскоклон.
Більшою мірою ціна на такі кредити буде продовжувати залежати від ризиків кредиторів. «На вартість це суттєво не вплине, оскільки ціна кредиту обмежується ціною залучення ресурсів банками і ризиками, пов’язаними з нереформованою судовою системою і недостатнім захистом прав банків-кредиторів. Процентні ставки за кредитами дуже розкидані в залежності від багатьох факторів (термін кредиту, якість застави, якість позичальника), але в цілому ефективні ставки по кредитах ще перевищують 20% в гривні і 10% в доларах. Хоча тенденція до зниження процентних ставок за кредитами вже явно простежується », – зазначає Вадим Березовик.
Губарь Олена
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас