Нацбанк послабив хватку: що буде з курсом і як зберегти заощадження — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк послабив хватку: що буде з курсом і як зберегти заощадження

Валюта
2524
Національний банк пом’якшив валютне регулювання, знизивши норму обов’язкового продажу експортної виручки, скасувавши вимоги до формування курсу в банках. Крім того, “в одні руки” українці зможуть купувати вдвічі більше валюти, ніж було раніше – до 480 доларів в день. Поки що валютний ринок звикає до нових умов роботи, журналісти розбиралися, якою буде його реакція на скасування жорстких валютних обмежень, і що далі буде з курсом гривні.
Подарунки для валютного ринку
Напевно багато хто з нас мріяв сісти в машину часу, щоб повернутися в “лихі дев’яності “, і прикупити доларів, коли вони коштували по 2 гривні. Або в початок “двотисячних”, коли можна було купити за 5, а потім по 8. У підсвідомості пересічного українця міцно засіла звичка вимірювати вартість великих покупок і свій добробут у доларах і євро.
Після переходу до гнучкого курсу у лютому 2014 року, і триразова девальвація, що послідувала за цим – до нинішніх 25 грн/долар – валютний ринок, здавалося б, впав у сплячку. Вже четвертий місяць поспіль пропозиція валюти на міжбанківському ринку перевищує попит, населення здає валюту в банки об’ємом в рази більше, ніж купує, а Національний банк активно поповнює резерви, викуповуючи надлишок доларів.
Скориставшись цим затишшям, регулятор вирішив послабити валютне регулювання, яке, поряд з тіньовим ринком, заважає працювати нормальному бізнесу та відлякує іноземних інвесторів. У тому числі, з 9 червня знижено норму обов’язкового продажу експортної виручки з 75% до 65%, встановлена раніше. Крім того, з 13 червня іноземні інвестори зможуть отримати дивіденди за 2014-2015 роки в рамках узгодженого графіка.
Не забув Нацбанк і про пересічних громадян. Тепер максимальна сума покупки готівкової валюти в одні руки” зросла вдвічі – до еквівалента 12 тис. гривень в день або близько 480 доларів. Також удвічі зросла максимальна сума одержання валютної готівки через касу та банкомати – до еквівалента 100 тис. гривень на добу або близько 4 тис. доларів. При цьому видача гривневої готівки тепер можлива в будь-якій сумі.
Крім того, регулятор усунув драконівські вимоги до курсоутворення в банках і фінансових установах, встановлені ще в 2009 році. З 15 червня банки зможуть змінювати курси купівлі/продажу валюти протягом одного операційного дня, а також встановлювати різні курси в своїх підрозділах, що дозволить більш гнучко реагувати на ринкові умови і відвойовувати клієнтів у “чорного” ринку.
Валютний ринок поки звикає до нових умов роботи і особливо на нововведення НБУ не відреагував. У четвер, 9 червня, перший день роботи за новими правилами, гривня втратила по відношенню до долара пару копійок, у п’ятницю – також, зустрівши вихідні на позначці 24,98/25,02 гривня/долар.
До речі, НБУ в ці дні не став виходити на ринок з традиційною “стрижкою” валюти, даючи ринку розібратися і відрегулювати самостійно.
За прогнозами регулятора, валютний ринок буде залишатися спокійним і у другому півріччі. “Істотною волатильності обмінного курсу можна буде уникнути, якщо не відбудеться ескалація військового конфлікту на сході України, відновиться фінансування Міжнародного валютного фонду та інших офіційних кредиторів, не буде значних шоків для зовнішньої торгівлі і різких змін фіскальної політики, у тому числі, незапланованого перегляду соціальних стандартів і заробітних плат”, – попередила глава НБУ Валерія Гонтарєва
Глава регулятора запевнила, що Нацбанк і надалі буде відслідковувати ситуацію на ринку і згладжувати різкі перепади в попиті і пропозиції валюти, але певна волатильність обмінного курсу протягом року все ж можлива. Конкретних прогнозів про подальшу поведінку валютного ринку регулятор не озвучує.
Хитка рівновага
Експерти зійшлися на думці, що рівновага на валютному ринку залишається хиткою, проте поки не передбачають суттєвих потрясінь для гривні в найближчі місяці в результаті пом’якшення валютного регулювання, чекаючи лише м’яку і незначну девальвацію.
“Зараз підходящий момент для валютної лібералізації. Ми бачимо непогану тенденцію – гривня зміцнилася. Можливо, це хитка рівновага, але зняття обмежень в цей час не зробить істотного впливу на курс. Приміром, нещодавно Нацбанк скоротив період розгляду заявок на покупку валюти, а гривня все одно зміцнюється. Тобто, період вдалий”, – вважає голова правління UniCredit Bank Тамара Савощенко.
Вона пояснила, що ринок побоювався негативного впливу на валютний курс після скасування заборони на виплату дивідендів іноземним інвесторам. “Насправді, це не так. Національний банк дозволяє купувати валюту на виплату дивідендів лише за 2014-2015 роки, а це були роки, коли підприємства не отримували багато прибутку. І потреба у валюті буде не такою значною”, – пояснює банкір.
Також, на думку Савощенко, не вплине на курс і зниження норми обов’язкового продажу, яку можна було знизити до 50%. “Це вже назріло. У Нацбанку було побоювання, що буде продаватися менше виручки. Але зате буде більше її заводитися в країну. Це обмеження стосується тільки експортерів, у яких є певні потреби в гривні. І скільки вони продавали валюти, щоб отримати гривню, стільки і будуть продавати. Тому що у них все одно є пул витрат, номінованих у гривні. І впливу на курс як такого не буде”, – додала вона.
За оцінками аналітиків UniCredit Bank, у найближчі місяці гривня буде стійкою по відношенню до долара – на рівні близько 25 гривень/долар, однак з урахуванням осінніх закупівель енергоресурсів, ситуація на валютному ринку залишається крихкою.
Річ у тім, що сприятлива кон’юнктура на зовнішніх ринках для українського експорту змінюється в гіршу сторону. За останній місяць ціни на нафту виросли на 18%, у той час як ціни на залізну руду скоротилися на 10%. Тобто, витрати імпортерів на закупівлю нафтопродуктів зростають, а експортні доходи металургів і гірників – падають.
Крім того, як відзначили аналітики, влітку традиційно активізується приплив валютної виручки від аграріїв. Однак, незважаючи на стабільні ціни на зерно, український експорт озимих зернових, який починається в липні, в цьому році з-за несприятливих погодних умов скоротиться на 5 млн тонн у порівнянні з минулим роком. Це може негативно позначитися на обсягах виручки. “В руках у Нацбанку є всі механізми оперативного втручання в ситуацію, якщо пом’якшення валютних обмежень дасть зворотну реакцію”, – заспокоюють у банку.
Експерти Concorde Capital розрахували оптимальний курс гривні по відношенню до долара на 2016 рік. “Ослаблення сировинних цін призведе до скорочення доларового ВВП, і Україні доведеться послабити національну валюту. Не тільки для того, щоб залишитися конкурентною на світових ринках, але і для того, щоб виконати одну з головних зобов’язань перед МВФ на 2016 рік – залишитися в рамках дефіциту бюджету в 3,7% ВВП. Ми очікуємо, що гривня буде в межах 26,5 – 27 гривень/долар”, – йдеться в аналітичному огляді компанії.
Разом з тим, за прогнозами МЕРТ, середньорічний курс в 2017 році складе 27,2 гривні/долар. За даними РБК-Україна, саме така цифра закладена в проекті бюджетної декларації.
Зрозуміло, що на тлі освоєного в лютому минулого року історичного мінімуму для національної валюти в 30 гривень/долар, прогнози експертів втішають. Але, навіть якщо девальвація буде незначною, хочеться зберегти свої заощадження від її нового витка і зрозуміти, чи варто довіряти банківським депозитам з урахуванням останніх рішень НБУ.
Банк або банка?
Начальник відділу по роботі з борговими цінними паперами Concorde Capital Юрій Товстенко вважає, що прийшла пора купувати валюту, оскільки “вікно” на ринку буде відкрито до серпня, після чого курс гривні знову кинеться до позначки 26-27 гривень за долар. На думку експерта, в поточних умовах зберігати заощадження в гривні доцільно тільки на невеликі терміни – в межах 1-3 місяців. “Наприклад, ще один місяць можна потримати депозит в гривні, але потім все ж краще перевернутися у валюту”, – радить він.
Товстенко вважає, що банківська система як і раніше відлякує потенційних покупців валюти залишилися обмеженнями. Але, в той же час, дозвіл регулятора банкам змінювати курс протягом дня і використовувати різні курси в системі одного банку дозволить фінустановам скласти гідну конкуренцію “чорному” ринку. “Раніше банки говорили, що “валюти – немає”, коли за день істотно долар дорожчав, при цьому вони не мали права змінювати свої котирування. Тому легше було відмовити в продажу. Є й інші причини, наприклад, нормативи валютної позиції”, – припустив він.
Що стосується переходу від улюблених клієнтами депозитних осередків до валютних депозитів, популярність яких після введення обмежень НБУ різко знизилася, то проблема все ще в низькій довірі вкладників до банків з причини триваючих банкрутств на ринку. “Якщо класти на депозит валюту, то тільки в дуже надійний банк, а в такому банку ставка 1,5-2% за валютними депозитами. Чи є сенс?”, – зазначив він.
Банкір Тамара Савощенко в якості альтернативи валютними депозитами запропонувала використовувати депозитний сертифікат. “Ми зробили сертифікат, який клієнти із задоволенням купують. Це -офіційний шлях обходу обмежень. Але є нюанси. Наприклад, його не можна поповнювати. Це як депозит з обмеженими можливостями”, – пояснила вона.
Савощенко підтвердила, що банки з нетерпінням чекають повної відміни обмежень за валютними депозитами, що не вплине на курс, але буде важливим елементом повернення довіри вкладників до банківської системи. “Коли я розмовляю з нашими менеджерами відділень, то дуже багато клієнтів тримають валюту в комірках кажуть, що із задоволенням поклали б її на рахунок, якщо б були зняті обмеження. І тоді вони будуть готові принести гроші”, – розповіла вона.
За словами банкіра, є клієнти, які частину валютних коштів вкладають в депозитні сертифікати, а частина – все одно тримають у клітинці. “Незважаючи на наші роз’яснення клієнтам, що обмеження Національного банку обходять депозитний сертифікат, вони все одно підсвідомо думають: “Сьогодні обходять, а завтра регулятор прийме постанову, і не можна буде зняти валюту”, – зазначила Савощенко.
Фахівець відділу продажів боргових цінних паперів Dragon Capital Сергій Фурса вважає, що поки не варто поспішати купувати валюту, оскільки особливих потрясінь на валютному ринку не передбачається. На його думку, прогнози про майбутню осінню девальвацію перебільшені, і на ринку все буде стабільно. У той же час, експерт вважає за доцільне зберігати заощадження в гривнях, і в валюті.
Купити валюту – не проблема. Навіть з урахуванням підвищення ліміту продажу в одні руки. У вихідні дні в якості експерименту кореспондент РБК-Україна відвідав 5 обмінних пунктів, що належать різним структурам (4 банкам – з українським державним українським приватним, іноземним і російським капіталом, а також однієї популярної фінансової компанії). Ні в одному з них мені не відмовили в проханні продати 400 доларів.
Але проблема для середньостатистичного українця при купівлі дозволеного Нацбанком одноденного обсягу валюти – в іншому. Багатьом доведеться витратити всю зарплату, а то й не одну. Згідно з останніми оцінками Держстату, середня зарплата штатного працівника в Україні становить менше 5 тис. гривень, що більше ніж 2 рази нижче одноденного ліміту НБУ.
Ольга Некрасова
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас