Від чого залежатимуть ціни на пальне в Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Від чого залежатимуть ціни на пальне в Україні

Енергетика
663
Дискусії з приводу доцільності створення спеціального резерву нафти і нафтопродуктів у будь-якому випадку мають завершитися прийняттям рішення на користь цього процесу, адже відповідне зобов’язання України випливає із прийнятої Директиви 2009/119 ЄС. Про це розповів журналістам генеральний директор компанії WOG Сергій Корецький.
Так, за його словами, наразі у Держрезерві створено робочу групу, яка має розробити найбільш ефективний механізм формування запасів нафтопродуктів.
“Один з варіантів, що обговорюється, — це додаткове оподаткування у розмірі 40 коп. на літрі пального. Якщо відповідне рішення буде прийнято — скоріше за все варто очікувати подорожчання пального у всіх гравців ринку. Нагадаю, що сьогодні частка податку у літрі пального становить і так майже 50%”, — сказав він.
Разом з тим, за словами експерта, створити стратегічний запас нафти Україна має до 2023 року.
“Тобто час на те, щоб розробити максимально сприятливу, з погляду і держави, і операторів ринку, і пересічного споживача нафтопродуктів, модель формування резерву є. Важливо у цьому аспекті врахувати інтереси максимальної кількості учасників, аби не вийшло так, що основний податковий тягар ляже на плечі когось одного”, — додав він.
С.Корецький також прокоментував заяву Держрезерву про те, що “без усвідомлення платниками податків своєї безпосередньої причетності до екстрених запасів (нафти. — Ред.), будь-яка модель (їх формування. — Ред.) буде малоефективною”.
Зокрема, він зазначив, що свою відповідальність насамперед має усвідомлювати держава.
“На відміну від держави, платник податків не приймає рішення, як це має відбуватися, і не встановлює правил гри, а лише зобов’язаний їх виконувати. Тоді як від ефективності запропонованого саме державою механізму залежить виправданість та обґрунтованість додаткового податкового зобов’язання, а як наслідок — і ціни на пальне для пересічного водія”, — зауважив він.
Нагадаємо, за словами експерта ринку С.Дяченко, створення спецрезерву нафти вдарить по кишені пересічного водія.
Також нагадаємо, Україні потрібно близько 1 млрд дол. на стратегічний резерв нафти і нафтопродуктів.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас