Принципи та умови: експерт розповів, чого "Нафтогаз" домагається в переговорах з "Газпромом" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Принципи та умови: експерт розповів, чого "Нафтогаз" домагається в переговорах з "Газпромом"

Енергетика
844
Національна акціонерна компанія “Нафтогаз України” домагається скасування зобов’язання платити за фіксований обсяг газу і справедливої формули формування ціни для України.
Про це сказав керівник програм аналітичного центру DiXi Group Роман Ніцович.
“Мова йде про те, щоб поставки “Газпрому” в Україні відповідали тим принципам і умовам, за якими він здійснює поставки в європейські країни. Це, в першу чергу, незастосування принципу “бери або плати”. По-друге, застосування тих же формул у формуванні цін. Якщо “Газпром” продає на кордоні з Німеччиною газ по $ 120-130, то очевидно, що для України він не може коштувати в півтора-два рази дорожче “, – сказав він.
За словами експерта, поки складно спрогнозувати, чим закінчаться переговори сторін.
“Виходячи з цього, наскільки я розумію, і будується переговорна позиція України. Запропонована росіянами ціна в $ 177 за тисячу кубометрів не ввжається ринковою. З наближенням до середини року переговори можуть перейти в більш-менш офіційну площину. Але питання в тому, чи будуть вони результативними. Багато буде залежати від того, наскільки російська сторона буде бажати отримати від цього якісь політичні дивіденди. Суто з комерційної точки зору переговорного процесу може бути досить успішними для “Газпрому”, – уклав Роман Ніцович.
За матеріалами:
Обозреватель
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас