Не газом єдиним: "розумні" жалюзі забезпечать оселі українців електрикою — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Не газом єдиним: "розумні" жалюзі забезпечать оселі українців електрикою

Енергетика
843
Український стартап SolarGaps запропонував використовувати сонячні батареї, встановлені на жалюзі, в якості альтернативного джерела електроенергії для дому. Проект вже отримав 200 тис. доларів інвестицій, а сама ідея викликала бурю обговорень в соціальних мережах і професійному середовищі.
Українська компанія SolarGaps розробила “розумні” жалюзі з сонячними батареями на ламелях. Жалюзі автоматично підлаштовуються під напрям сонця в різний час доби, щоб зібрати максимум енергії. Спеціальний сенсор визначає, коли в кімнаті нікого немає, і запускає автоматичну настройку. Коли користувач будинку, він може самостійно налаштувати їх за допомогою спеціальної програми на смартфоні.
Як розповів співзасновник проекту Євген Ерік, рішення дозволяє людям, які живуть в квартирах, зробити своє житло менш залежним від енергомереж. На відміну від сонячних панелей, для встановлення “розумних” жалюзі не потрібен свій дах. І сама установка, за словами, максимально проста. “Жалюзі просто включаються в розетку і ви користуєтеся електроенергією, яку вони зробили. Вести провід окремо до кожного електроприладу не потрібно”, – пояснює він. За його словами, ефективність жалюзі SolarGaps досягає 150 Вт.ч з квадратного метра вікна для зовнішніх жалюзі і до 100 Вт.ч з квадратного метра для внутрішніх.
Але це в сприятливих умовах, якщо вікна виходять на південну сторону. На північну сторону ставити жалюзі для збору електроенергії не має сенсу.
У разі недостатнього освітлення, систему SolarGaps можна використовувати для автоматизації звичайних зовнішніх жалюзі. “Серце” системи — невелика коробка, яка встановлюється на підвіконня. Вона і дозволяє зробити “розумними” навіть звичайні зовнішні жалюзі і керувати ними зі смартфона.
За оцінками Еріка, підходящі для автоматизації жалюзі вже встановлені на 1 тис. об’єктів в Україні — в бізнес-центрах і житлових будинках. Вони якраз і можуть стати першими клієнтами. “Всі хочуть, щоб жалюзі ввечері закривалися, і не треба було ходити по всьому будинку регулювати їх. Автоматика дозволяє це зробити”, — розповідає він. Крім того, жителі київських багатоповерхівок та співробітники з офісами на сонячній стороні часто не знають, як влітку врятуватися від спеки. Як стверджує Ерік, зовнішні жалюзі зможуть вирішити цю проблему, а також зменшити витрати на кондиціонер в 3 рази.
Своє виробництво
Розробка “розумних” жалюзі ведеться менше року. Останнім часом — у рамках лабораторії інтернету речей IoT Hub в Києві. Крім SolarGaps там створюються і інші “розумні” пристрої, підключених до інтернету (IoT-пристрою).
SolarGaps досить швидко пройшла шлях від прототипу до фабричного дизайну. Зараз вже є працююче додаток для Android, що працює електроніка і прототип зовнішніх жалюзі, який можна встановлювати, наприклад, на бізнес-центри. Продукт вже доступний для замовлення.
Подібні розробки велися давно, але зараз вартість виробництва сонячної панелі стала низькою. “Раніше європейська автоматика, яка управляє зовнішніми жалюзі, коштувала 500-600 доларів, тепер ми можемо її зробити за 100 доларів”, – розповідає Ерік.
Ефективність сонячних панелей завдяки прогресу навпаки зросла аж до 24%.
Панелі виробляються в різних країнах, в тому числі, в Україні. Є кілька заводів, з якими SolarGaps готова співпрацювати.
За словами Еріка, у світі є й інші проекти, схожі на SolarGaps. Наприклад, коли напівпрозорі сонячні панелі намагаються встановити безпосередньо на віконному склі. Але, як стверджує Ерік, з-за неправильного кута до сонця їх эффекивность в 10 разів нижче, ніж у жалюзі. “Ми ж весь час стежимо за сонцем як квітка, який підставляє свої пелюстки”, – говорить він. Сонячні панелі на жалюзі, крім українців, ніхто поки не кріпив. Систему вже запатентували в Україні, процедуру міжнародної реєстрації теж почалася.
SolarGaps вже знайшов першого інвестора, компанії “Ефективні інвестиції”, яка вклала 200 тис. доларів на розвиток проекту в європейських країнах. Також у цьому році проект планує вийти на краудфандинговую платформу Kickstarter і там зібрати кошти на подальшу розробку.
В правильному напрямку
Як вважає головний інженер Інституту відновлювальної енергетики НАН України Юрій Фаворський, ідея SolarGaps хороша і проект рухається в правильному напрямку. Співзасновник та керуючий проекту по енергоефективності Energy.UA Олексій Цимбаленко підтверджує, що з точки зору маркетингу – продукт дуже цікавий. “Використання незадіяних поверхонь, забезпечення комфортного мікроклімату всередині приміщення, екологічно чиста енергія з покриттям внутрішніх потреб в електриці – рішення заслуговує підтримки і впровадження”, – говорить він.
Але технічне рішення ще потребує доопрацювання. “Ми рекомендували б використовувати іншу технологію виробництва. Зараз в проекті використовуються сонячні елементи на кремнієвій основі, але у світі вже є більш сучасні матеріали”, – каже Фаворський.
Цимбаленко додає, що “розумні” жалюзі не вирішують питання затінення пластин з урахуванням кута падіння сонячних променів в різний час доби і року, можливих архітектурних та інженерних особливостей приміщень. Також жалюзі не враховують можливі втрати в генерації внаслідок температурних режимів всередині приміщення. Крім того, такі перепони, як скла і перекриття, можуть звужувати спектр сонячного променя для генерації або скорочувати час ефективного використання продукту. Рішення цієї проблеми теж необхідно знайти.
Втім, як каже Ерік, всі технічні моменти будуть доопрацьовані до початку промислового виробництва “розумних” жалюзі, яке зараз готується.
Що стосується погодних умов в Україні, то, за словами Цимбаленко, подібні рішення цілком підходять для використання на всій території країни як у звичайних домогосподарствах, так і для бізнес-об’єктів. Активність сонця в Україні вище, ніж у більшості країн Європи. Використання енергії сонця є ефективним для наших широт. При цьому кращі умови для генерації не влітку, як вважають багато хто, а в квітні-травні та вересні-жовтні.
“Для більшості існуючих технологій ефективність вироблення енергії знижується із-за підвищення температури, особливо влітку. Якщо оцінювати вироблення в цілому, то влітку світловий день довший і процес генерації більш тривалий зі зниженою ефективністю”, – пояснює він. Найгірші місяці для генерації сонячної енергії в Україні – грудень-січень.
Цимбаленко також розповідає, що в Сеулі (Південна Корея) крім будівництва будинків з інтегрованими сонячними електростанціями, звичайними жителями генерується більше 20 МВт*год за допомогою невеликих сонячних панелей. Такі панелі розміщені в багатоквартирних будинках, як звичайні кондиціонери на балконах і у вигляді темних козирків на фасадах будівель. “Екологічно ефективно вирішує проблеми дефіциту електроенергії на місці”, – підкреслює експерт. Реалізація в Україні подібних проектів цілком реальна, потрібно лише відповідна нормативно-правова база та робота з жителями мегаполісів.
“Сонячна енергетика розвивається не в тих країнах, де більше сонця, а в тих, де суспільство розуміє, що потрібно дбати про окужающей середовищі”, – додає Ерік.
За даними Нацкомісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг, в Україні зараз 67 компаній, які виробляють електроенергію з енергії сонячного випромінювання в промислових масштабах. Сонячних електростанцій в домогосподарствах в Україні близько 1000 і це, за словами Цимбаленко, лише “крапля в морі”. Він вважає, що коли у кожного жителя України буде можливість придбати і розмістити подібний інноваційний продукт, то ми дійсно зможемо говорити про незалежній Україні.
Вікторія Власенко
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас