У Нацбанку дали оцінку падіння українського експорту через торгові обмеження РФ в 2016 р — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Нацбанку дали оцінку падіння українського експорту через торгові обмеження РФ в 2016 р

Казна та Політика
494
Введення Росією нових торгових обмежень призведе до зниження українського експорту в цю країну в 2016 на 31%, або на $ 1,3 млрд, таку оцінку Національного банку України озвучив директор департаменту фінансової стабільності регулятора Віталій Ваврищук, представляючи в Києві першу в історії НБУ публікацію Звіту про фінансову стабільність.
“Частка Росії в товарному експорті з України скоротилася до 12,1% в 2015 році і до 7,5% в I кв. 2016 (в порівнянні з 17,6% в 2014 році)”, – йдеться в документі.
Нацбанк нагадав, що до початку 2016 року Росія припинила дію Договору про зону вільної торгівлі з Україною, а також Росія ввела ембарго на імпорт продовольства з України і створює перешкоди для транзиту українських товарів до країн Центральної та Східної Азії.
“Складний доступ українських товарів на ринок Росії негативно впливає на ключові сектори економіки України. Також обсяги українського експорту скорочуватися через очікуване зниження економічної активності в Росії протягом 2016 року”, – констатує український центробанк.
Він додає, що в наприкінці 2015 року також ще погіршилися умови перебування українських трудових мігрантів в Росії: тепер не мають посвідки на постійне місце проживання чи дозволи на працевлаштування українських громадян зможуть перебувати на території Росії не більше 90 днів протягом півроку. “Це означає зниження присутності там трудових мігрантів, скорочення грошових переказів в Україну і деяке погіршення ситуації на українському ринку праці. Про реальність сценарію свідчить скорочення грошових переказів в 2015 році майже вдвічі в порівнянні з 2014 роком – до $ 1,16 млрд, хоча частково це пояснюється знеціненням російського рубля “, – коментує цей ризик НБУ.
Нацбанк в цілому вказав, що основні макроекономічні ризики в поточному році пов’язані з зовнішнім сектором, проте підтвердив свій квітневий прогноз дефіциту поточного рахунку платіжного балансу країни за підсумками 2016 року в $ 2,3 млрд у порівнянні з $ 0,2 млрд в 2015 році.
“Хоча з лютого поточного року спостерігається відновлення цін на продукцію металургії, динаміка все ще не є стійкою. Такий розмір дефіциту поточного рахунку, як правило, не є критичним для економіки, і може бути профінансований за рахунок зовнішніх запозичень і ПІІ”, – відзначає регулятор .
У звіті Нацбанк констатує, що доступ українських компаній і уряду до зовнішніх ринків капіталу обмежений, і прогнозує, що такі залучення коштів не будуть масовими в 2016 році. За його оцінками, приплив прямих іноземних інвестицій (ПІІ) в 2016 році може знизитися з $ 3 млрд в 2015 році.
“Приріст ПІІ в Україну в поточному році, як і в минулому, в основному буде визначатися залученням капіталу в банківський сектор через конвертацію боргів від акціонерів, а такі операції мають нейтральний вплив на платіжний баланс. Додатковим фактором залучення ПІІ може стати приватизація, але ймовірність успішного проведення приватизаційних конкурсів залишається низькою “, – відзначає центробанк.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас