НБУ: держбанкам належить перехід до діяльності, заснованої виключно на принципах максимізації віддачі на вкладений капітал — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ: держбанкам належить перехід до діяльності, заснованої виключно на принципах максимізації віддачі на вкладений капітал

Казна та Політика
256
Залучення стратегічного інвестора в Державний ощадний банк України (Ощадбанк) і в Державний експортно-імпортний банк (Укрексімбанк) має відбутися якомога швидше, вважають у Національному банку України (НБУ).
“Має бути посилення їх (держбанків – ред.) спеціалізації і перехід до діяльності, заснованої виключно на принципах максимізації віддачі на вкладений капітал. Залучення стратегічного інвестора в Ощадбанку і Укрексімбанку має відбутися якомога швидше. Також держава повинна вийти з володіння усіма іншими банками в максимально короткі терміни”, – вказується в першому Звіті з фінансової стабільності, текст якого розміщений на веб-сайті НБУ.
Згідно з документом, діагностичне обстеження, проведене Нацбанком у 2015 році, показало, що Укрексімбанк і Ощадбанк за відсутності заходів, спрямованих на поліпшення прибутковості, вимагають додаткового капіталу в 2017 році: в кінці січня 2016 уряд вже докапіталізував Ощадбанк і Укрексімбанк сукупно майже на 14, 3 млрд грн з державного бюджету.
В цілому, за даними НБУ, до квітня 2016 року в Україні працювало шість банків із суттєвою (понад 85%) часткою держави в капіталі: Ощадбанк, Укрексімбанк, Укргазбанк, Розрахунковий центр, Держзембанк, Український банк реконструкції та розвитку.
“Сукупні витрати на докапіталізацію держбанків протягом 2008 року – першого кварталу 2016 року склали 88,5 млрд грн ($8,7 млрд за історичним курсом обміну). Крім того, нараховані процентні витрати на обслуговування ОВДП, за рахунок яких відбувалася капіталізація держбанків, досягли 37 млрд грн станом на кінець березня 2016 року”, – підрахували в Нацбанку.
У звіті наголошується, що задекларовані урядом наміри щодо найбільших держбанків, зокрема, передбачає продаж не менше 20% акцій Ощадбанка кваліфікованому інвестору до середини 2018 року і прийняття державою рішення про терміни та умови поступового приєднання до його Фонду гарантування вкладів починаючи з 2017 року.
Крім того, згідно зі звітом, урядові наміри передбачають продаж не менше 20% акцій Укрексімбанку кваліфікованому інвестору до середини 2018 року, продаж частки держави в капіталі Укргазбанку до кінця 2017 року та вихід держави з капіталу інших банків протягом 2016 року.
У звіті вказується, що під час кризи банки з держкапіталом зіграли позитивну роль “тихої гавані” для депозитів населення і в більшій мірі для коштів юридичних осіб, на які не поширюється система гарантування вкладів.
Разом з тим, згідно з документом, націоналізація трьох банків в розпал кризи 2008-2009 років є прикладом нераціональних державних рішень: фіскальні витрати на порятунок банків в декілька разів перевищили можливі збитки держави від своєчасної ліквідації цих установ.
Згідно зі звітом, значна частина кредитного портфеля банків з часткою держави формувалася на неринкових принципах. Державний холдинг “Нафтогаз України”, зокрема, отримав кредит по процентній ставці нижче ринкової: його кредитування найбільшими державними банками було використано як інструмент вирішення фіскальних проблем і завдало істотної шкоди інтересам банків.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас