Валютна лібералізація: Який вплив матимуть нові правила на ситуацію в економіці, - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Валютна лібералізація: Який вплив матимуть нові правила на ситуацію в економіці, - експерт

Валюта
789
Нові правила пом’якшення валютних обмежень, безперечно, матимуть позитивний вплив на ситуацію в економіці.
Про це каже Антоніна Дешко з інституту суспільно-економічних досліджень.
“По-перше, з іміджевої точки зору – в частині можливості репатріації частини дивідендів. По-друге, з психологічної, адже для населення це виглядає певним сигналом щодо можливості вільно розпоряджатися своїми коштами в банках. В-третє, позитив є і з економічної точки зору щодо продажу частини валютної виручки експортерами”, – впевнена Дешко.
Так, зниження з 75% до 65% вимог щодо обов’язкового продажу надходжень в Україну в іноземній валюті на користь юридичних осіб безперечно матиме позитивний вплив на діяльність експортерів, каже вона.
“Водночас НБУ певним чином «обмежив» себе в можливостях купівлі валюти. Потенційні обсяги вливання валюти на ринок будуть дещо зменшені, адже експортери матимуть змогу більше орієнтуватися на свої потреби і очікування. Втім, зважаючи, що останнім часом відбувалося зростання пропозиції на валютному ринку, суттєвого впливу на валютний курс таке пом’якшення не повинно мати”, – зазначає експерт.
Антоніна Дешко також каже, що можливість емітентам корпоративних прав та акцій, за якими виплачуються дивіденди, депозитарним установам, що обслуговують рахунки в цінних паперах іноземних інвесторів, або безпосередньо іноземним інвесторам повернути дивіденди за кордон – однозначно матиме позитивний вплив на поведінку іноземних інвесторів.
“Зважаючи на обмеження щодо сум виплат, це не матиме значного тиску на валютний ринок”, – зазначає експерт.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас