Експерт розповіла завдяки чому в червні і липні може зберегтися надлишок іноземної валюти на міжбанківському ринку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт розповіла завдяки чому в червні і липні може зберегтися надлишок іноземної валюти на міжбанківському ринку

Валюта
2193
Як і в минулому місяці, ключовими факторами зростання резервів стали покупка Національним банком валюти на ринку ($ 0,3 млрд в травні після $ 0,7 млрд в квітні) і чисті валютні запозичення держави на внутрішньому ринку, що склали $ 0,2 млрд в травні в порівнянні з $ 0,6 млрд в квітні. Ці притоки були частково компенсовані регулярними виплатами на обслуговування зовнішнього боргу. Ті ж фактори стали ключовими для зростання резервів з початку року.
Про це повідомила головний економіст Dragon Capital Олена Бєлан.
Чиста купівля валюти Нацбанком у січні-травні склала $ 0,8 млрд, а чисті валютні запозичення (з урахуванням погашення та обслуговування зовнішніх і внутрішніх валютних боргів) досягли $ 0,6 млрд (з них $ 1,0 млрд. За рахунок валютних ОВДП). Але при цьому НБУ проводив виплати по своп-ліній, залученими у 2015 році. Виплати по своп-лініях в січні-травні склали, за оцінками експерта, $ 1,3 млрд, що і пояснює незначне зростання резервів з початку року.
“Ми очікуємо, що надлишок іноземної валюти на міжбанківському ринку збережеться в червні і липні, завдяки високим цінам на сталь, які відображаються на надходженні валютної виручки з невеликим відставанням. Проте в серпні, за нашими очікуваннями, надлишок валюти почне вичерпуватися і перетвориться в дефіцит восени через спільний вплив падаючих цін на сталь і сезонного попиту на іноземну валюту. Волатильності валютного ринку буде сприяти і очікувана лібералізація строгих обмежень на обмін валюти і рух капіталу, хоча процес цей буде дуже поступовим. Таким чином, ми очікуємо невелике ослаблення валютного курсу і його повернення до позначки 27 грн / $ (-7,4% з поточних 25 грн / $) до кінця року. Але при цьому резерви НБУ будуть збільшуватися завдяки очікуваним траншами від офіційних кредиторів, включаючи третій транш МВФ у розмірі $1,0 $1 , 7 млрд в резерви НБУ, $1,0 млрд кредитних гарантій від США і 0,6 млрд євро від ЄС на підтримку бюджету (також враховуються в резервах Нацбанку). Таким чином, ми прогнозуємо зростання резервів НБУ до $ 16 млрд на кінець 2016 р (+ 20% г / г), що відповідатиме 4,1 місяцям імпорту “, – говорить Олена Бєлан.
Нагадаємо, в травні золотовалютні резерви Національного банку збільшилися на 2,2% м / м (+ $ 0,3 млрд) до $ 13,5 млрд (+ 1,8% з початку року), що відповідає 3,4 місяцям імпорту товарів і послуг за останні 12 місяців.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас