"Є такі, хто кинув 10 мільйонів і втік": чому українські суди відпускають хабарників — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Є такі, хто кинув 10 мільйонів і втік": чому українські суди відпускають хабарників

Кримінал
1244
Незважаючи на початок судової реформи і активну боротьбу з корупцією, в Україні все частіше чиновники і держслужбовці, яких обвинувачують у хабарництві, опиняються на волі. У понеділок увечері Приморський райсуд Одеси так і не зміг обрати запобіжний захід заступнику губернатора області Миколі Романчуку, якого підозрюють у вимаганні хабара майже в $ 100 тис. Нагадаємо, під час обшуку у чиновника вдома знайшли валізу з $ 300 тис., велика кількість ювелірних виробів, а під будівлею виявили мережу тунелів, в яких знаходилися сейфи з золотими злитками, старовинними іконами, антикваріатом, столове срібло.
“У Романчука закінчився термін затримання в понеділок о 22:30. Запобіжний захід суд йому не обрав, оскільки за станом здоров’я Романчука госпіталізували з діагнозом “гіпертонічна криза”, до того ж був кінець робочого дня. Тобто станом на сьогодні у Романчука статус підозрюваного”, – говорить адвокат Романчука Сергій Маркін.
У військовій прокуратурі Південного регіону нам повідомили, що розцінюють погане самопочуття Романчука як спробу затягнути судовий процес і додали, що вчора ввечері він був виписаний з лікарні, а судове засідання призначене на сьогодні: “Якщо не з’явиться, то будуть вжиті заходи”.
У ГПУ нам розповіли, що за останній час було як мінімум три високих чини, підозрюваних у хабарі, які втікали, двоє з них – у розшуку. Один з них – екс-начальник ДАІ Полтавської області Петро Блажівський. Його підозрюють в отриманні $ 18 тис. “Він був під вартою, але за нього внесли заставу в 10 млн грн. Він спочатку ходив на засідання, потім одне з них перенесли, а коли процес відновився, то його захисники заявили, що невідомі нібито викрали Блажівського. Правоохоронці з’ясували, що версія неправдива: разом з Блажівським зникла навіть його зубна щітка та інші особисті речі. Зараз він в розшуку”, – розповіла нам спікер полтавської облпрокуратури Людмила Іващук. За даними силовиків, Блажівський ховається у рідні в Криму. “Крим популярний у тих, хто ховається від закону”, – кажуть наші джерела в ГПУ.
У розшуку за хабар – і київський колега Блажівського, екс-глава ДАІ Києва Микола Макаренко. За даними МВС, в останній раз він був помічений на українсько-білоруському кордоні.
Зараз в Україні розслідується і гучна справа мера Вишгорода. Він підозрюється у вимаганні 1 млн євро. Після затримання за нього внесли заставу в 5 млн грн. “Справа розслідується, підозрюваний ходить на допити. Незабаром вивчимо відео, на якому людина, схожа на мера Вишгорода, веде переговори про хабарі”, – сказала нам спікер прокуратури Київщини Катерина Хоменко.
Прокурори кажуть, що норма про заставу законна, але дає підозрюваним шанс уникнути правосуддя: “Єдиний вихід – скасувати внесення застави для тих, хто підозрюється в особливо великому хабарі”. А експерти знову нарікають на корупцію в українських судах і кажуть, що систему потрібно міняти повністю, інакше боротьба з хабарами не принесе плодів.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас