Знову «зрада»? У ProZorro зафіксована спроба договорняка — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Знову «зрада»? У ProZorro зафіксована спроба договорняка

Казна та Політика
2742
Запорізька АЕС в ході торгів в системі ProZorro вказала в специфікації вікон, які зібралася купувати, вже готову пропозицію від компанії ТОВ «Сакура-Техно». Сума угоди склала б майже півмільйона гривень.
Як «зраду» тижня цей кейс зазначив на своїй сторінці в Facebook заступник міністра економрозвитку Максим Нефьодов.
«Може, представники замовника вже купували вікна того виробника, може сусід там працює і гарантує особисто, що продукція найвищої якості. Всі ми маємо улюблені бренди, і замовника можна було б зрозуміти, якби він купував вікна для свого будинку. Але тут закупівля йде на державні кошти, і посилання на конкретного виробника йде врозріз з принципом недискримінації», – написав Максим Нефьодов.
У тендерній документації можна вказувати чіткі технічні характеристики потрібного товару, але неприпустимо обмежувати його конкретним виробником і, тим більше, постачальником.
«Вказувати конкретного виробника виправдано тоді, коли це дійсно важливо. Наприклад, якщо у вас принтер японського виробництва за $200 000, і вам потрібен для неї оригінал картриджа в $50 000 – і якщо ви поставите не оригінал, то принтер знімуть з гарантії. Тільки тоді, щоб уникнути неполадок, можна вказувати чіткого виробника», – розповів Андрій Баришполь, керівник департаменту розвитку держзакупівель торгового майданчика Zakupki.Prom.ua, однією з засновників і офіційного учасника системи ProZorrо.
За його словами, схожі випадки порушень в умовах тендерів проходять досить часто. Розробники системи їх відстежують і шукають способи закрити можливості зловживань.
Наприклад, ще місяць тому у замовників була можливість маніпулювати часом при оголошенні закупівлі. Її могли оголосити о 20:00 вечора, після закінчення робочого дня. А прийом пропозицій провести протягом всього лише двох годин: з 9 до 11 ранку. Зрозуміло, що в таких умовах вигравав тендер лише хтось добре знайомий закупнику.
«Щоб таких випадків більше не було, технічна підтримка системи ProZorro програмно встановила мінімальний період, який можливий в системі на прийом пропозицій і проведення тендерів. Якщо замовник оголосив закупівлю на суму до 50 000 грн, то мінімальний період уточнень для нього буде один день, ще один день – на прийом пропозицій. Менше йому просто не дозволить виставити система. Для великих сум – період уточнень вже 3 дні, а період прийому пропозицій – 2 дня», – пояснює Андрій Баришполь.
Однак спроби обійти систему і провести тендер непрозоро досі тривають. «Часто діють як в анекдоті: коли президентом Білорусі може бути тільки людина з досвідом президентства в Білорусі. Наприклад, обмежують постачальників за територіальною ознакою: замовник з міста Дніпра прописує в умовах, що постачальник може бути тільки з міста Дніпра, нібито через те, що хоче «сприяти розвитку економіки міста». При цьому компанія, скажімо, з Миколаєва може запропонувати більш високу якість ще за нижчою ціною, адже основна мета системи – сприяти зниженню витрат бюджетних грошей платників податків», – каже Андрій Баришполь.
Поки існують тільки три дієвих рецепта подолання таких ситуацій. По-перше, постійно проходять семінари для підвищення професійної кваліфікації закупівельників – щоб вони точно розуміли, як бездоганно подавати заявку.
По-друге, працює спеціальна система оскарження на випадок, якщо постачальника неправомірно дискваліфікували або замовник оголосив, що свідомо обмежують критерії відбору. Точно так же в разі прийняття необ’єктивного рішення про переможця тендера, постачальник скаржиться в спеціальний рекомендаційний орган, у який може прийняти рішення про необхідність переглянути результати або зовсім скасувати закупівлю.
Нарешті, навесні 2016 року розробники запустили систему ризик-менеджменту, яка визначає проблемні тендери і сигналізує про потенційні порушення.
За матеріалами:
Ain.Ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас