Розшукуються багатії. Який "сюрприз" Насіров готує українським мільйонерам — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Розшукуються багатії. Який "сюрприз" Насіров готує українським мільйонерам

Казна та Політика
2724
Державна фіскальна служба звернула увагу на заможних українців. Наміри податківців наче серйозні. Пункт на цю тему є в останній редакції проекту меморандуму з МВФ.
Як повідомляють співрозмовники ЕП в Кабміні, з’явився він там саме з подачі ДФС.
“Українська сторона завершує розробку законопроекту, який встановить критерії визначення “власників велкого капіталу”, введе для них нову програму перевірок і надасть ДФС інструменти для виявлення недобросовісних платників податків, включаючи можливість доступу до даних банківського рахунку таких осіб”, – йдеться в проекті меморандуму.
Доступ до даних можливий за умови потужних захисних механізмів. Важливо мінімізувати можливість зловживань з боку фіскалів.
ЕП з’ясовувала, що криється за цими формулюваннями, і які наміри ДФС щодо багатих українців.
ДФС працює над критеріями
“Мова йде про те, щоб створити офіс з обслуговування великих платників-фізосіб”, – пояснив суть хитромудрого пасажу глава ДФС Роман Насіров. Такий офіс вже є, але тільки для юросіб.
Як випливає з документів, які опинилися в розпорядженні ЕП, ідея створити офіс обговорювалася в 2015 році з експертами бюджетно-податкового департаменту МВФ і представниками департаменту казначейства США. Законопроект на цю тему планувалося розробити до кінця 2015 року, але процес застопорився.
У розпорядженні ЕП опинилася попередня версія змін до законодавства, яку напрацьовувала ДФС.
Власниками великого капіталу пропонувалося визнати кінцевих бенефіціарів великих платників податків або українців з часткою капіталу 20% і вище в іноземних компаніях, які задекларували дохід 10 і більше млн євро.
Як фізосіб з високим рівнем доходів також розглядалися громадяни з річним доходом понад 50 млн грн.
За неподання або несвоєчасне подання декларації пропонувалося штрафувати. Розмір штрафу – 25% суми нарахованого ПДФО.
За не весь задекларований дохід міг загрожувати штраф в розмірі 3% суми задекларованого доходу. Якщо ж заможний громадянин нічого не задекларував, йому ставиться штраф в розмірі 25% визначеної фіскалами суми податкових зобов’язань. Виглядають напрацювання наступним чином.
Ці поправки не остаточні.
“Критерії поки обговорюються. Частка капіталу може бути і 10% +. Ми б хотіли зробити критерії більш дискретними. У нас багато компаній, які пройшли IPO. Є топ-менеджмент в приватному секторі, який володіє невеликим пакетом акцій, але отримує високу зарплату.
Можна ввести комбінований критерій для тих, хто одночасно володіє пакетом акцій і займає керуючу посаду в компанії – великого платника”, – говорить Насіров.
За його словами, критерії можуть торкнутися і чиновників – топ-менеджерів, які офіційно отримують зарплату, умовно, 12 тис грн, але володіють іншими активами і отримують з них дохід.
У травні 2016 року роботу Дфс в цьому напрямку активізувалася.
За даними джерел ЕП, глава центрального офісу відомства по роботі з великими платниками податків Євген Бамбизов запропонував провести вибірку фізосіб, які отримали дохід за 2015 року понад 50 млн грн і є бенефіціарами одного або декількох великих платників податків.
Вибірка йому знадобилася напередодні зустрічі з представниками казначейства США.
Мотиви-перспективи
Як випливає з документів, основна мета нового офісу – підвищити податкову дисципліну серед фізосіб з високим рівнем доходу.
“Сенс в тому, щоб вони централізовано платили податки, а ми отримали зрозумілу картину зв’язків між корпораціями-юрособами і фізособами-бенефіціарами цих компаній, – пояснив Бамбизов.
Розуміння цих зв’язків ДФС в тому числі більш ефективно виявляти можливі схеми ухилення від сплати податків.
Опитані ЕП експерти сумніваються в тому, що фіскалам допоможе новий офіс.
“Всі схеми відходу від сплати податків відомі. Виявляти фізосіб-ухильників можна незалежно від того, в якому офісі вони обслуговуються. Функціонал ДФС дозволяє їх дістати. Головне – бажання”, – зазначив в коментарі ЕП керівник податково-юридичної практики “EY в Україні” Володимир Котенко.
За його словами, в офіс потраплять тільки ті платники, які і так платять податки і декларують доходи. Ті ж, хто ухилявся, продовжать шукати можливості для ухилення незалежно від місця реєстрації.
“В Англії та Франції створення структури по роботі з юрособами мало сенс – там складна система оподаткування фізосіб. В Україні оподаткування фізосіб просте, тому очевидних підстав для створення окремої структури немає”, – говорить партнер International Tax Associates B.V. Рустам Вахітов.
В Україні, за його словами, громадяни з високими доходами тісно пов’язані зі своїми бізнес-групами, і якщо цих людей розглядати поза корпоративної системи взаємозв’язків, віддавши їх в інший офіс, то це лише все заплутає.
“Логічно, щоб ними займалася структура, яка працює з великими платниками податків-юрособами. Шукати кінці структур і їх бенефіціарів треба, але це частина корпоративної структуризації – левова частка схем доводиться саме на операції юросіб”, – говорить експерт.
За прогнозами Бамбізова, офіс може заробити з початку 2017 року.
“З методологією супроводу фізосіб і критеріями ми визначимося за місяць-два. В частині підготовки законопроектів роботи до кінця 2016 року вистачає. Законодавча база не пристосована до супроводу фізосіб. Потрібно вирішити багато питань – від надання банківської інформації до застосування непрямих методів оподаткування”, – говорить Бамбизов.
За його словами, ДФС спочатку потрібно визначитися з критеріями, потім стане зрозуміло, скільки фізосіб під них підпаде.
У Мінфіні з запуском офісу поспішати не готові. Рівень тінізації доходів громадян високий, і якщо орієнтуватися на нинішню статистику, вибірка буде неповною. В першу чергу, буде видно “білі” фізособи.
“Сказати, що офіс запрацює прямо зараз, не можна. Поки у нас не буде результатів нульового декларування, виявити певну категорію українців буде складно”, – говорить співрозмовник ЕП в Міністерстві фінансів.
Заковика в тому, нагадує він, що МВФ проти нульового декларування. Таким чином, ефективність роботи подібного офісу поки під питанням.
Як відомо, Насіров і глава парламентського комітету з питань податкової і митної політики Ніна Южаніна допускають старт нульового декларування в кінці 2016 року. Мінфін же, за даними ЕП, схильний почекати.
Галина Калачова
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас