У Чилі так багато сонячних електростанцій, що споживачі вже чотири місяці отримують електроенергію безкоштовно — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Чилі так багато сонячних електростанцій, що споживачі вже чотири місяці отримують електроенергію безкоштовно

Енергетика
2219
Ціна на електроенергію в Чилі впала до нуля, і ось уже 113 днів поспіль тримається на цьому рівні. Справа в тому, що в Чилі працюють потужні сонячні електростанції, які постачають енергію з надлишком. Сонячних днів в цій країні багато, і станції виробляють велику кількість енергії. Настільки велика, що дівати її вже просто нікуди. Тому споживачі отримують електроенергію безкоштовно.
Для Чилі це не в новинку. У минулому році була аналогічна ситуація, коли ціни на енергію трималися на нульовій позначці 192 дня. В цьому році рекорд, швидше за все, буде побитий. Місцеві жителі і власники енергоємних підприємств, звичайно, раді. Але все не так райдужно, як може здатися – у безкоштовній енергії є і негативна сторона.
Справа в тому, що енергетичні компанії в Чилі належать приватному бізнесу, який зараз не отримує ні прибутку, ні доходу. А адже підтримка енергетичної інфраструктури в робочому стані вимагає грошей.
Потужності сонячних енергостанцій Чилі постійно зростають, а кількість таких об’єктів продовжує збільшуватися. З 2013 року потужність всієї «сонячної» енергосистеми країни збільшилася в чотири рази, аж до 770 МВт. Найбільше зростання спостерігається саме в північних секціях енергосистеми, регіоні Атакама, що є центром виробництва і обробки міді в країні. Тільки за минулий рік загальна збільшена потужність збільшилася на 5%. Близько 50% поставок енергії забезпечують сонячні ферми. У цьому році планується побудувати додаткові потужності – реалізація цих проектів почалася ще в минулому році, так що будівництво зупиняти не будуть.
Проте, в тому ж регіоні Атакама середня ціна мегавата опустилася до $ 60. Це менше тих $ 70 за мегават, за які взяли на себе зобов’язання постачати енергію компанії, які виграли довгострокові аукціони в Чилі.
Така ситуація теж не є дивною і для Європи. У Німеччині споживачам енергії в інші дні навіть платять за використання електрики. Так, 8 травня, у неділю, Німеччина побила новий рекорд в генерації енергії з відновлюваних джерел. Завдяки сонячній і одночасно вітряній погоді сукупне виробництво енергії сонячними, вітро, гідро і біоенергостанціямі склало близько 55 ГВт. Всього ж в країні в цей день було спожито 63 ГВт енергії.
Таким чином, частка відновлюваних джерел склала близько 87%. На кілька годин ціни пішли в мінус, що означає виплати споживачам енергії. Якщо брати середній показник, сонячна електроенергія подешевшала на 50% за останні 16 місяців.
За матеріалами:
ITC.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас