НБУ надав правоохоронним органам дані про порушення в банку "Михайлівський" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ надав правоохоронним органам дані про порушення в банку "Михайлівський"

Кримінал
947
Національний банк України (НБУ) направив правоохоронним органам лист про діяльність ПАТ “Банк Михайлівський” (Київ), який може свідчити про наявність в діях керівників банку ознак організованої злочинності.
Як повідомляється на веб-сайті регулятора, 20 травня в банку не працював програмний комплекс “Операційний день банку Б2” та в результаті банк “Михайлівський” своєчасно не подав в Нацбанк статистичну звітність і не проводив платежі клієнтів.
Разом з тим, за даними НБУ, коли куратор Нацбанку отримав доступ до інформації вже після закінчення операційного дня 20 травня, то виявив значну кількість операцій, які були заведені в систему в офлайн-режимі.
“Ці операції по переведенню вкладів фізосіб з фінансової компанії, пов’язаної з банком, на баланс банку, збільшили навантаження на Фонд гарантування вкладів фізосіб на 1,1 млрд грн. Варто відзначити, що всі ці вклади складалися з максимально наближених до гарантованої Фондом суми – 200 тис. грн”, – наголошується в повідомленні.
При цьому, за даними НБУ, 19 травня банк переуступив вимоги боргу за кредитами фізосіб обсягом майже 700 млн грн: фінансова компанія оплатила за договором кошти зі свого рахунку в банку.
“Поступка прав вимоги за цим кредитним портфелем сталася за значно нижчою ціною, що дає всі підстави, відповідно до статті 38 закону України “Про систему гарантування вкладів фізосіб”, вважати ці угоди недійсними”, – підкреслюється в повідомленні.
Крім того, в повідомленні вказується, що 19 травня кредитний комітет банку “Михайлівський” всупереч обмеженням Нацбанку і без доведення до відома куратора прийняв ряд рішень, які дозволили вивільнити забезпечення по кредитах пов’язаних осіб банку заставною вартістю понад 2 млрд грн: Фонд гарантування в даний час працює над визнанням цих операцій нікчемними.
Банк “Михайлівський” зареєстрований 14 червня 2013 року. Згідно з даними Нацбанку України, на 1 квітня 2016 року за розміром загальних активів (2,954 млрд грн) займав 71-е місце в групі українських недержавних банків з 109 діючих в країні. Його регіональна мережа нараховує 83 відділення, 53 міні-офіси і більше ніж 2100 точок продажів по всій Україні.
Нацбанк визнав банк “Михайлівський” неплатоспроможним 23 травня і повідомив, що ще 23 грудня 2015 року його присвоїв фінустанові статус проблемного в зв’язку з ризиковою діяльністю, після чого вів роботу з акціонером і менеджментом щодо врегулювання ситуації.
Незважаючи на це, 20 травня банк провів операції, за підсумками яких навантаження на Фонд гарантування зросло з 1,6 млрд грн до 2,6 млрд грн.
Крім цього, 19 травня власник мережі з продажу побутової техніки та електроніки “Ельдорадо” Віктор Поліщук продав свою контролюючу 92,501% частку в ТОВ “Екосіпан”, якому належить 100% банку “Михайлівський”, групі інвесторів-фізичних осіб, жодна з яких не отримала більше 10%.
Ця інформація була відображена в держреєстрі, проте в даний час бенефіціаром банку в ньому знову числиться В.Поліщук.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас