Судова реформа: що змінилося (інфографіка) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Судова реформа: що змінилося (інфографіка)

Казна та Політика
2155
Вчора Верховна Рада проголосувала за дві президентські ініціативи: конституційні поправки в частині правосуддя в другому читанні і закон про судоустрій і статус суддів. Прихильники реформи в АП і парламенті говорять: це реально запустить судову реформу і очистить суддівський корпус від корупції.
ПОВЕРНЕННЯ ДО СТАРОГО. Тепер Україна повернеться до трирівневої судової системи, яка діяла до 2002 року: суди першої інстанції, апеляція і Верховний суд. Відповідна норма записана в новому законі про судоустрій і статус суддів. Нагадаємо, чотирьохрівневу судову систему під себе створив Віктор Янукович, забравши у ВСУ левову частку повноважень.
ІСПИТИ І ЗАРПЛАТИ. Нинішні зміни в Конституції зобов’язують суддів пройти переатестацію. За словами заступника голови АП Олексія Філатова, зараз в Україні близько семи тисяч суддів, початок “переекзаменування” для них пропишуть в законі про судоустрій і статус суддів. “Планується, що ВС повинен бути створений (за законом, його склад повністю перезавантажать. – Авт.) протягом шести місяців з дня набрання чинності законом (про судоустрій. – Авт.). Судді апеляційних судів повинні бути оцінені протягом півтора років “, – пояснив Філатов. До речі, підвищувати зарплати суддям будуть тільки після атестації. Так, з 1 січня 2017 року зарплата суддів місцевих судів буде 23 тис. грн; для апеляційних суддів і вищих спецсудів – майже 39 тис. грн. Більше всіх отримуватимуть у Верховному суді – 116 тис. грн. Очистити суддівський корпус від корупціонерів планують, в тому числі, і за рахунок подвійної декларації. Після набуття чинності нового закону про судоустрій в силу всі судді повинні будуть подавати декларацію про свої доходи та доходи всіх членів сім’ї. Декларації будуть оцінюватися громадською радою при Вищій кваліфікаційній комісії судів.
Ухвалення судової реформи дозволяє Україні приєднатися до Римського статуту Міжнародного кримінального суду. Цей документ, який ратифікований вже в сотні країн, дозволяє розглядати в спеціально створеному суді питання, пов’язані з геноцидом, військовими злочинами та злочинами проти людяності. Однак політолог Роман Бортник зазначає: юрисдикція міжнародної інстанції почне діяти в Україні не відразу. “Ратифікують зараз, але запустять цей механізм тільки через три роки”, – розповів він нам. При цьому експерт зазначив, що для українців приєднання до Статуту буде позитивним рішенням – з урахуванням низької якості нашої судової системи і при наявності додаткової інстанції, за його словами, можна домогтися справедливості на міжнародному рівні. “Але потрібно розуміти, що це певна десуверенізація країни. Вийде, що остання судова інстанція буде не в Україні”, – підкреслив Бортник.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас