ЄЦБ зберіг вартість кредитування на нулі, почне викуп корпоративних бондів 8 червня — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄЦБ зберіг вартість кредитування на нулі, почне викуп корпоративних бондів 8 червня

Світ
141
Європейський центральний банк (ЄЦБ) за підсумками засідання в четвер залишив процентну ставку по кредитах на нульовому рівні, говориться в повідомленні банку.
ЄЦБ також зберіг ставку по депозитах на позначці мінус 0,4% річних, ставку по маржинальних кредитах – 0,25% річних.
Рішення ЄЦБ в цілому співпали з очікуваннями ринку.
ЄЦБ почне викуп корпоративних облігацій з 8 червня, відзначається в повідомленні Центробанку. Крім цього, 22 червня ЦБ запустить програму видачі довгострокових цільових кредитів (TLTRO).
Про ці заходи європейський ЦБ оголосив за підсумками березневого засідання, коли він провів масштабні зміни в кредитно-грошовій політиці, знизивши все три основні ставки і збільшивши обсяг щомісячного викупу активів до 80 млрд євро.
Увага ринку направлено на прес-конференцію глави ЄЦБ Маріо Драгі, яка розпочнеться о 15:30 МСК. Він, як очікується, оголосить про деталі викупу корпоративних облігацій і проведення TLTRO.
Крім того, М. Драгі оприлюднить прогнози для ВВП єврозони і інфляції і, на думку експертів, може вперше за рік підвищити прогнози інфляції.
ЄЦБ вже 18 місяців реалізує масштабну програму викупу облігацій, але інфляція в регіоні як і раніше далека від цільового показника в 2%. Згідно з попередніми даними Статистичного управління Євросоюзу, споживчі ціни в єврозоні в травні знизилися на 0,1% в річному вираженні.
Тим часом, ВВП єврозони в першому кварталі 2016 року збільшився на 0,5% в річному вираженні – темпи зростання були вищими, ніж в США чи Великобританії. Обсяг банківського кредитування бізнесу в квітні підскочив до максимального за чотири роки рівня, а безробіття в єврозоні тримається на рівні 10,2%, близько мінімуму за п’ять років.
На думку аналітиків, М.Драгі займе обережну позицію в четвер: підкреслить готовність Центробанку вжити нових заходів, якщо не відбудеться істотного прискорення інфляції, і при цьому відзначить необхідність проявити терпіння, оцінюючи наслідки вже вжитих заходів, пише газета The Wall Street Journal.
ЄЦБ продовжить надзвичайно пильно відстежувати потенційні фактори, які могли б підштовхнути єврозону до повної дефляції”, – відзначає економіст Jefferies в Лондоні Марчел Олександрович.
Курс євро до долара стабільний у четвер після засідання ЄЦБ – на рівні $ 1,1192.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас