Рада внесла зміни до Конституції України в частині правосуддя — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рада внесла зміни до Конституції України в частині правосуддя

Казна та Політика
890
Верховна Рада остаточно затвердила (прийняла в цілому) закон про внесення зміни до Конституції України щодо правосуддя.
За закон проголосували 335 народних депутатів на засіданні парламенту в четвер при необхідних 300 голосах для остаточного затвердження конституційних змін.
“За” проголосували 138 депутатів з фракції “Блок Петра Порошенка”, 80 – “Народний фронт”; “Опозиційний блок” – дав 38 голосів, “Самопоміч” – 0, Радикальна партія – 1, “Батьківщина” – 13, група Партія “Відродження” – 22, “Воля народу” – 18.
Зміни до Конституції в частині правосуддя підвищують віковий ценз для заняття посади судді – ним може стати громадянин України не молодше 30 років (раніше – не молодший 25 років). Як і раніше суддею можна буде працювати до 65 років. Крім того, збільшений стаж роботи в галузі права, необхідний для призначення на посаду судді – тепер це п’ять років (було – три роки). Також в Основному законі більше немає вимоги про те, що претендент на посаду судді повинен не менше 10 років проживати в Україні.
Замість Вищої ради юстиції в Україні з’явиться Вища рада правосуддя, повноваження якого будуть ширшими, ніж у ВРЮ. Так, Вища рада правосуддя буде приймати рішення про звільнення судді з посади та переведення в інший суд, давати згоду на затримання чи арешт судді, а також приймати рішення про тимчасове відсторонення судді від здійснення правосуддя. Також прописаний порядок формування Вищої ради правосуддя, який буде складатися з 21 члена.
Призначає суддю на посаду Президент України за поданням Вищої ради правосуддя. Згідно зі змінами в Основна закон, будь-яка особа може подати конституційну скаргу до Конституційного суду, якщо вважає, що застосований в остаточному судовому рішенні по її справі закон України суперечить Конституції держави.
“Конституційна скарга може бути подана в разі, якщо всі інші національні засоби юридичного захисту вичерпані”, – сказано в документі.
З Конституції вилучили норми, які передбачали наглядові функції прокуратури. Згідно з прийнятими змінами, ліквідується інститут “народних засідателів”.
Крім того, тепер Конституція передбачає, що “Україна може визнати юрисдикцію Міжнародного кримінального суду на умовах, визначених Римським Статутом Міжнародного кримінального суду, проект якого вносить до Верховної Ради президент України після консультацій з Вищою радою правосуддя. Згода на затримання і арешт судді тепер буде давати не Верховна Рада, а Вища рада правосуддя “.
Зміни до Конституції щодо правосуддя вступають в силу через три місяці з дня, наступного за днем публікації відповідного закону. У той же час становище, яке стосується визнання Україною юрисдикції МКС, вступає в силу через три роки.
Згідно з перехідними положеннями, до впровадження нового адміністративно-територіального устрою України відповідно до змін до Конституції в частині децентралізації, але не довше ніж до кінця 2017 року, створення, реорганізацію та ліквідацію судів здійснює президент України.
Крім того, протягом двох років після вступу в силу змін до Конституції доручення судді з одного суду до іншого здійснює президент України за поданням Вищої ради правосуддя.
За словами заступника глави адміністрації президента Олексія Філатова, законопроект повністю відповідає європейським стандартам і двічі отримував позитивну оцінку Венеціанської комісії.
Пропоновані зміни до Конституції вирішують, за словами, А.Філатова три основні питання – деполітизація і забезпечення незалежності судової влади, формування відповідальності судової влади і перезавантаження судового корпусу.
Він зазначив, що зміни до Основного закону забезпечують політичну нейтральність членів Вищої ради правосуддя. “Вперше на конституційному рівні вводиться конкурс на будь-яку посаду в суді”, – розповів А.Філатов.
Як повідомлялося, на початку лютого Верховна Рада попередньо затвердила доопрацьований законопроект №3524 про внесення змін до Конституції України в частині правосуддя. 22 січня Конституційний суд України визнав законопроект “Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя)”, що відповідає Основному закону країни (вимогам статей 157 і 158 Основного закону).
1 лютого Конституційний суд визнав документ відповідним Основному закону країни (вимогам статей 157 і 158 Основного закону). Цей законопроект містить норми про ліквідацію суддівської недоторканності, автоматичної відставки судді в разі непроходження переатестації, також значно збільшується прозорість в підборі суддівських кадрів і значно підвищується відповідальність суддів за винесення неправосудних рішень. 2 лютого парламент схвалив відповідний законопроект №3524 у першому читанні 244 голосами.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас