Як в Україні хочуть впроваджувати конкуренцію на енергоринку: рекомендації АМКУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як в Україні хочуть впроваджувати конкуренцію на енергоринку: рекомендації АМКУ

Енергетика
412
Антимонопольний комітет України (АМКУ) презентував результати дослідження ринків електричної енергії та суміжного ринку енергетичного вугілля. Так, експерти прийшли до висновків, що стверджувати про монопольний стан окремих компаній на ринку не можна, крім того, АМКУ відправив Кабміну і парламенту ряд рекомендацій, які необхідно виконати для того, щоб посилити конкуренцію на енергетичному ринку.
У попередніх висновках комітету говорилося про те, що НАЕК “Енергоатом”, група компаній ДТЕК і “Укргідроенерго” є монополістами на ринку електроенергії України. На даний момент, як заявила державна уповноважена Марія Нижник, в АМКУ не можуть стверджувати, що зазначені компанії є монополістами. “Остаточного рішення про те, що хтось є монополістом – немає”, – заявила чиновниця.
У той же час АМКУ за результатами свого дослідження, яке тривало більше року, рекомендував органам державної влади вжити заходів для того, щоб зменшити зарегульованість ситуації і стимулювати ринок до конкуренції.
Так, Антимонопольний комітет України направив Кабінету міністрів, Адміністрації президента і Верховну Раду ряд рекомендацій. Серед яких:
- Створити рівні умови на ринку, в тому числі в частині ціноутворення, ресурсного наповнення і доступу до систем всіх учасників Оптового ринку
- Ввести цінову конкуренцію на ринку
- Скасувати або скоротити перехресне субсидування
- Посилити відповідальність за несплату
- Прискорити впровадження двосторонніх договорів
- Реформувати вугільний сектор шляхом впровадження в Україні ринку торгівлі енергетичним вугіллям
- Врегулювати проблемні питання в сфері приєднання до електричних мереж
Результати дослідження з повним переліком рекомендацій будуть опубліковані не пізніше 7 червня. Експерти рекомендації АМКУ підтримали. Як говорить директор з регуляторних та правових питань ДТЕК Олексій Захарчук, комітет зосередився на причинах, які перешкоджають розвитку конкуренції на енергоринку, серед яких надмірна зарегульованість.
“Шлях до розвитку – конкуренція. Якщо рекомендації будуть виконані в найкоротші терміни, то ми побачимо результат у вигляді посилення конкуренції, у вигляді доступу споживачів безпосередньо до ринків товарів, коли споживач буде впливати і на формування ціни. На сьогоднішній день влада споживачів обмежена різними бар’єрами, як нормативними, так і технічними “, – упевнений Олексій Захарчук.
Президент Енергетичної асоціації України Василь Котко також упевнений, енергоринок в Україні занадто зарегульований, що заважає розвитку конкуренції. Якщо рекомендації АМКУ будуть виконані, вже в найближчий час ситуація, на думку експерта, може змінитися на краще.
“У цьому звіті є рекомендації, з більшістю я згоден. Є рекомендація, що стосується впливу держави на ринок. 95% учасників ринку мають переваги, враховуючи, що їх електроенергія повинні бути закуплена за законодавством. Тільки кілька учасників ринку не мають цю перевагу. Це спотворює ситуацію на ринку. Всі ці рекомендації спрямовані на те, щоб виключити причини, які заважають конкуренції. конкуренція завжди працює на споживача. Якщо ми хочемо в своїй країні добра, нам потрібно, щоб конкуренція скрізь була “, – впевнений Василь Котко.
Крім цього, експерт відзначає, відповідно до чинного закону, структурні ознаки монополії існують в тому випадку, якщо частка трьох найбільших компаній на ринку перевищує 50% і при цьому вони між собою не конкурують. АМКУ враховує, що три найбільші гравці на ринку – НАЕК “Енергоатом”, група компаній ДТЕК і “Укргідроенерго”. При цьому, як стверджує експерт, за результатами десяти років найбільшими компаніями вважаються НАЕК “Енергоатом”, група компаній ДТЕК і “Центренерго”. При цьому дві останні компанії – конкурують між собою на ринку. Отже, структурних ознак монопольного становища в Україні немає.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас