Закони літа: як зміняться тарифи і податки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Закони літа: як зміняться тарифи і податки

Особисті фінанси
1151
Літо, що настало, буде багатим на зміни в законодавстві, які в черговий раз вдарять по кишені пересічних українців і, навпаки, підкинуть з бюджету грошенят правлячим партіям.
Червень пройде без змін, хіба що бізнес зможе швидше купити валюту, що, на думку експертів, народ не відчує.
Основні нововведення припадуть на липень: це і зростання вартості гарячої води і опалення, і можлива поява кербудів замість жеків, і впорядкування виплат пенсіонерам-біженцям з Донбасу і Криму, через які їм потрібно буде отримати нові картки – пенсійні посвідчення, і закон про фінансуванні партій. Власникам великого житла доведеться сплатити за нього податки за 2015 рік, причому розміри пільгової площі знижені вдвічі.
У серпні доведеться сплатити рахунки за “комуналку”. що поважчали через гарячу воду. До кінця місяця знову зможемо побачити в магазинах російські продукти: якщо РФ не продовжить ембарго на ввезення нашої їжі, термін якого закінчується 5 серпня, Україна також скасує “дзеркальні” заборони.
Червень: бакси і податки
У перший місяць літа змін в законах не буде. Що стосується підзаконних відомчих актів, то ми відзначили найважливіший. З 1 червня Нацбанк своєю постановою №232 скоротив на один день термін покупки валюти уповноваженими банками для своїх клієнтів – як фізичних, так і юридичних осіб. Раніше купити валюту на міжбанку можна було лише на третій операційний (робочий) день після замовлення, тепер можна на другий (вже “завтра”, якщо це не п’ятниця). У НБУ це пояснюють невеликим пом’якшенням антикризових заходів, прийнятих НБУ в 2014-2015 рр., і впевнені, що цей захід дозволить Нацбанку краще прогнозувати попит і пропозицію на валюту, що вбереже курс гривні від різких коливань, а бізнесу спростить процедуру покупки валюти і дозволить йому збільшити обсяг оборотних коштів.
Економісти схвалюють рішення регулятора. Так, президент Украналітцентра Олександр Охріменко каже, що це суттєво зменшить ризики імпортерів, які закладаються у вартість ввезених в Україну товарів (насамперед швидкореалізованих, як, наприклад, нафтопродукти). Тепер імпортерам не доведеться хвилюватися, що за час покупки валюти курс виросте. Втім, на кінцеву ціну імпортних товарів в роздрібній торгівлі це не вплине, оскільки зараз долар і євро стабільні.
Є новина і для тих, хто збирається відвідати Польщу: з 1 червня підвищена мінімальна сума з якої можна отримати відшкодування податків (так званий tax-free: від 7% до 23%, залежно від виду товару). Тепер це 300 злотих (близько 70 євро). А раніше було 200 злотих (45 євро). Нагадаємо, що такс-фрі відшкодовують тільки не громадянам ЄС.
Липень: ЖКГ, податок на житло, смерть жеків і переселенці
Найбільші зміни грядуть в липні. Першими повинні зникнути жеки, так як 30 червня – крайній термін, коли мешканці муніципальних будинків можуть організувати в своєму будинку ОСББ або вибрати керуючу компанію, яка займеться наданням компослуг. Домівках, які не обрали жоден з варіантів влади, самі призначать кербуда, який буде вирішувати проблеми мешканців і отримувати зарплату. Але експерти сумніваються, що закон почне працювати. “Його повинні перенести мінімум на рік, так як не прописаний механізм виконання, і немає достатньо кадрів на посади кербудів”, – говорить екс-міністр ЖКГ Олексій Кучеренко. До речі, влада Києва вже запропонувала відстрочити введення закону саме з цих причин.
З липня внутрішньо переміщеним особам (біженцям з Донбасу і з Криму) пенсії виплачуватимуть тільки в “Ощадбанку” (зараз – через будь-який банк, який виплачує пенсії). Щоб отримувати виплати, біженцям треба подати заяву в органи соцзахисту про відкриття рахунку в “Ощадбанку”. Інваліди I і II груп, прикуті до ліжка, і ті, хто старше 80 років, можуть звернутися по телефону – до них приїдуть додому.
Крім цього, з липня власникам житла треба буде протягом двох місяців сплатити податок за 2015 рік на нерухомість, якщо її загальна площа перевищує неоподатковані розміри: для квартири тепер це 60 кв. м (було 120), для будинку – 120 кв. м (було 250), сукупно для дому та квартири – 180 кв. м (було 360). Збір становить 2% від мінзарплати на 1 січня 2016 року (+1378 грн) за кожен “зайвий” квадратний метр (по 27,56 грн) для житла і 1% для госпбудівель. Наприклад, господар квартири в 100 кв. м заплатить в рік 1102 грн.
Також в середньому на 70% подорожчають опалення та подача гарячої води в багатоквартирних будинках. Це 66-94 грн за кубометр гарячої води, в залежності від регіону (було 36-50 грн). Втім, є міста, в яких тарифи набагато нижчі через те, що постачальник тепла “свій”. Як, наприклад, Ладижин, де місцева ТЕС є містоутворюючим підприємством, там буде всього 23 грн/куб. м. (було близько 13). За опалення треба буде платити тільки з початку опалювального сезону, а за воду – вже в серпні, коли прийдуть липневі рахунки за компослуги.
Також з 1 липня дозволять фінансування політичних партій з держбюджету пропорційно їх підтримки на виборах. Але лише тих, що пройшли в Раду в 2014 р, подолавши 5% -ний бар’єр (їх перелік див. на сайті Ради). А з наступних виборів в Раду (повинні пройти в 2018 р) фінансуватися будуть всі партії, які отримають не менше 2% голосів виборців. За кожен голос належить 2% від мінзарплати (зараз 29 грн). Т. е., Якщо за партію проголосували 3 млн чоловік, вона отримає з державної скарбниці 87 млн грн. Закон обмежує розмір інших джерел фінансування партій сумою в 800 мінзарплати, або 11,6 млн грн від юросіб, і вдвічі менше від фізосіб. За подачу фіктивної звітності покарають – від штрафу в 1,7-5,1 тис. грн до виправних робіт або обмеження на 2 роки для винних (глава партії, скарбник).
Серпень: закупівлі і ембарго
Останній місяць літа додасть проблем переселенцям-пенсіонерам – з 1 серпня почнеться обмін їх пенсійних платіжних карток на нові, які одночасно стануть і пенсійним посвідченням, із зазначенням графічної та електронної інформації про власника і його електронним цифровим підписом. Пояснюється обмін необхідністю виявити тих, хто зареєстрований як біженець, але насправді живе на тимчасово неконтрольованій території, і отримує пенсії на контрольованій. Нову карту замість старої видадуть тільки за особистим зверненням, тому не зовсім ясно, як це зробити інвалідам та 80-річним старим. Термін дії картки-посвідчення – 3 роки, потім її перевипустять за рахунок “Ощадбанку”. Але щоб отримувати пенсію, людям доведеться тричі особисто з’явитися в банк: два рази через кожні півроку, втретє – через рік з моменту видачі картки для фізичної ідентифікації клієнта.
З 1 серпня закон “Про державні закупівлі” (електронна система закупівель Prozorro) пошириться на всі держструктури (зараз тільки для центральних органів влади і їх замовників). Через Prozorro підуть всі держзакупівлі для товарів і послуг на суму понад 200 тис. грн і для робіт на суму понад 1,5 млн грн. Це дозволить держбюджету економити понад 10% державних коштів (близько 5 млрд грн) за рахунок вибору найвигіднішої ціни.
З 5 серпня припиняє діяти ембарго РФ на ввезення з України сільгосппродукції, сировини і продовольства – це м’ясо, молочка, ковбаси, овочі, риба і т. і. Якщо його не продовжать (експерти кажуть, що все залежить від зовнішньої політики РФ по відношенню до ЄС і Україна), то втратить силу і аналогічне ембарго з боку України.
Олександр Панченко
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас