Білорусь тестує нові гроші — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Білорусь тестує нові гроші

Світ
1803
Через місяць в Білорусі з’являться нові гроші. На банкнотах буде на чотири нулі менше, а в гаманцях жителів задзвенять копійки. Зараз білоруські банки активно готуються до деномінації. Вони вже отримали нові купюри і монети для тестування.
«Поки що в сховище банків є тільки нові гроші для тестування. Вони справжні, ті самі, які з’являться в обігу з 1 липня, – розповідають співробітники Банку Москва Мінськ. – Їх нам видали на час. Після того, як завершиться тестування, ми повернемо їх в сховище Нацбанку».
Головним завданням тестування є перевірити, як лічильна і сортувальна техніка «уживається» з новими грошима. Також найближчим часом банки повинні будуть порахувати, скільки нових грошей їм потрібно для банкоматів, обмінників, завантаження кас і відправити заявки. І тільки після цього із засіків Нацбанку партії нових грошей перекочують в сховища банків.
Як повідомляється, отримати на руки нові гроші можна буде не раніше 1 липня. Старі ж гроші будуть перебувати в обігу до 31 грудня 2016 року, їх зобов’язані приймати всі банки і магазини. З 1 жовтня 2016 року всі банкомати переведуть на нові гроші. Монети банкомати не видаватимуть.
Банкіри повідомляють, що поміняти старі гроші на нові можна абсолютно безкоштовно. Ніяких документів для цієї процедури не буде потрібно. Виняток становитимуть лише випадки, коли користувач прийде в банк з дуже великою сумою – 1000 базових величин (зараз це 210 мільйонів рублів). У цій ситуації від нього буде потрібно паспорт.
Найпопулярнішою новою купюрою, яку можна буде зняти в «заряджених» деномінованими грошима банкоматах, є 5 рублів. Зараз це 50 000 рублів. Саме ці гроші Нацбанк порекомендував банкам завантажувати в банкомати обов’язково.
Крім цього, в банкоматах перший час будуть популярні 10, 20 і 100 рублів. Якщо зараз найбільшою купюрою були 200 тисяч, то після 1 липня на руки одним папірцем білоруси зможуть отримати відразу мільйон. По суті, щоб зняти середню зарплату вистачить 7 купюр.
Нагадаємо, в Білорусі з 1 липня 2016 року буде проведена деномінація. На нових рублях приберуть чотири нулі, а також з’являться монети.
За матеріалами:
PaySpace Magazine
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас