Інвестексперти розповіли про основні "драйвери" зростання ВВП України в 2016 р. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Інвестексперти розповіли про основні "драйвери" зростання ВВП України в 2016 р.

Казна та Політика
1150
Статистичний ефект низької бази порівняння залишається основним фактором позитивної динаміки ВВП України за підсумками поточного року, такої думки дотримується більшість опитаних інвестиційних експертів.
“Дані ВВП України за перший квартал виглядають дуже слабкими, враховуючи низьку базу порівняння за минулий рік і наявність додаткового робочого дня у високосному році. Економічні настрої в Україні залишаються слабкими. Виходячи з цього, можна припустити, що очікуване подальше зростання економіки буде дуже нестійким і зумовленим виключно низькою базою порівняння”, – вважає головний економіст ING Bank по Росії та СНД Дмитро Польовий.
На думку головного економіста “Драгон Капитал” Олени Бєлан, низькі показники ВВП в першому кварталі, ймовірно, були сформовані секторами, дані про які не публікуються щомісяця, зокрема зниженням доданої вартості в секторах, залежних від бюджету – освіті, медицині, секторі держуправління.
Водночас, як і попередній експерт, вона зазначає, що показник ВВП може продемонструвати незначне зростання переважно за рахунок низької бази порівняння, а також, можливо, сприятливої зовнішньої кон’юнктури.
Аналітик Citi Іван Ткачов у свою чергу звертає увагу на обмеженість підтримки з боку зовнішньої кон’юнктури. “Переорієнтація експорту в Європу, після втрати торгового ринку в Росії обмежена слабкою динамікою економіки єврозони. Ситуація на зовнішніх сировинних ринках в силу своєї мінливості навряд чи зможе підтримати український ГМК, а вугільна промисловість продовжує страждати від замороженого конфлікту на сході України”, – пояснює експерт.
З урахуванням цього, а також закладених у програмі МВФ строгих обмежень на держвидатки, які, швидше за все, призведуть до подальшого скорочення внутрішнього попиту, В. Ткачов вважає єдино можливим чинником зростання економіки України у середньостроковій перспективі низьку базу порівняння.
Крім того, за його словами, суттєву загрозу для відповідних очікувань продовжує становити внутрішня політика влади країни.
Аналітик інвестбанку JPMorgan Ніколає Александру (Nicolaie Alexandru) залишається оптимістичним у своїх очікуваннях і прогнозує подальше відновлення економіки України за рахунок зростання споживання та інвестицій. Експерт вважає, що каталізатором у цьому процесі може виступити успішний перегляд програми МВФ, за яким підуть фінансові вливання інших міжнародних донорів.
“Попередні дані за перший квартал виявилися слабшими від наших очікувань, ймовірно, через скорочення державних витрат понад очікувані, після стрибка в четвертому кварталі 2015 року”, – сказав Н.Александру.
Його оптимізм поділяє керівник аналітичного підрозділу групи ICU Олександр Вальчишен, який також пов’язує скромний показник ВВП України за перший квартал зі скороченням держвидатків.
“У січні-березні державний бюджет був зведений з профіцитом, бо фінансова ситуація на міжнародних ринках і внутрішня політична ситуація навколо переформатування уряду вимагали жорсткої політики в управлінні фінансами”, – пояснив він.
Надалі, на думку експерта, подібний фіскальний тиск не буде використовуватися урядом, оскільки в державний бюджет на 2016 рік був закладений дефіцит на рівні 3,7% ВВП.
“Починаючи з другого кварталу, в рамках виконання закону україни “Про державний бюджет” витрачання бюджетних коштів буде поступово збільшуватися, держава вкладатиме більше грошей в економіку, зокрема у капітальне будівництво”, – зазначив О.Вальчишен.
Слідом за державними видатками, додав він, почнеться пожвавлення в приватному секторі економіки за рахунок зростання кредитування на тлі поступового пом’якшення монетарної політики центробанку.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас