У 2015 році українці частіше стали використовувати банківські картки за прямим призначенням — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У 2015 році українці частіше стали використовувати банківські картки за прямим призначенням

Фінтех і Картки
721
За офіційними даними, в Україні налічується близько 30,8 млн активних платіжних карток.
За минулий рік сума операцій по безготівкових платежах зросла з 255,2 млрд грн до 384,8 млрд грн. За підсумками 2015 року частка безготівкових платежів з використанням платіжних карток збільшилася на 6,2 в.п. і склала 31,2% від загального обсягу операцій за платіжними картками. За кількістю операцій частка безготівкових розрахунків зросла на 9,6 п. п. — до 1,287 млрд операцій, що становить 65,5% від загальної кількості операцій за платіжними картками.
«Банки спільно з платіжними системами запускають кампанії для активізації використання карток для розрахунків у торговельних мережах. Проводяться акції з цінними призами за розрахунки картками, активно використовується кеш-бек і все більше уваги приділяється роз’ясненню клієнтам переваг використання карток», — пояснює начальник управління підтримки мережі Укрсоцбанку Олександр Григоренко.
Підвищення тарифів на зняття готівки в банкоматі також стимулювало клієнтів до безготівкових розрахунків. Комісія на отримання готівки зросла до 1-3% при отриманні власних коштів і до 4-6% — кредитних. При використанні «чужих» банкоматів в 2015 році клієнт в середньому доплачував 1,5% від суми плюс 5 грн.
«При цьому з’явилися обмеження на кількість або суми безкоштовного зняття в рамках одного календарного місяця. Думаю, таких обмежень стане ще більше», — вважає заступник директора департаменту роздрібного банку «Південний» Олександр Стельмах.
Характерною тенденцією стало зростання популярності безконтактних платіжних карток. Загальна їх кількість за рік зросла на 0,4 млн — до 1,5 млн. Величезну роль у цьому відіграло встановлення терміналів для безконтактної оплати проїзду в київському метрополітені.
Розвитку безготівкових розрахунків сприяє також збільшення кількості платіжних терміналів. На кінець минулого року в торгових точках було встановлено 174 тис. терміналів, з яких 88,2 тис. терміналів з безконтактною опцією — це на 22,2 тис. пристроїв більше, ніж роком раніше.
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас