Все по-чесному: експерт розповів, як нараховуватимуть пенсії українцям — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Все по-чесному: експерт розповів, як нараховуватимуть пенсії українцям

Особисті фінанси
3435
Питання здійснення в Україні пенсійної реформи більше не можна відкладати; з трьох задекларованих пенсійних систем в країні працює тільки одна; Верховна Рада повинна прийняти законопроект, який дозволить суттєво прискорити реформування.
Про це розповів головний експерт групи “Пенсійна реформа реанімаційного пакету реформ” Віталій Мельничук.
За його словами, пенсійна реформа, де-юре запущена президентом Леонідом Кучмою в 1998 році, до цих пір не реалізована. Так, з трьох пенсійних систем, задекларованих майже два десятиліття тому, в Україні функціонує лише одна – солідарна. У той же час “в рамках існуючої солідарної системи питання гідного забезпечення пенсіями громадян вирішити неможливо”, – заявив Мельничук.
У цьому контексті експерт розповів про те, що 6 травня до Верховної Ради України було внесено тематичний законопроект №4608. В даний час він знаходиться на розгляді в Комітеті з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення.
“У законопроекті враховані всі нюанси, пов’язані з реорганізацією солідарної пенсійної системи”, – заявив експерт. “Він передбачає нарахування пенсій всім без винятку за однаковими правилами – депутатам, прокурорам, суддям і так далі. Одночасно він передбачає введення накопичувальної пенсійної системи з 1 липня 2017 року», – повідомив він.
“Накопичувальна система буде складатися з двох складових: професійно накопичувальної та обов’язкової накопичувальної. Професійна пов’язана з тим, що у нас є люди, які працюють в поганих умовах і які раніше йдуть на пенсію. Сьогодні за цих людей роботодавець платить в загальний котел, а потрібно – цій людині на персональний рахунок. Тоді незалежно від того, де людина працювала, вона буде мати свою професійну пенсію, тому що вона її своїм здоров’ям заробила “, – пояснив Мельничук.
“Було б добре, якби цей законопроект не “ялозили “, як це було раніше”, – підкреслив він.
За матеріалами:
Обозреватель
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас