ФінТех Подкаст 104. Руслан Кравець (НБУ): Cashless economy - новий курс Нацбанку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555
БІЗНЕС

ФінТех Подкаст 104. Руслан Кравець (НБУ): Cashless economy - новий курс Нацбанку

Фінтех і Картки
1772
У сьогоднішньому подкасті на порталі Finance.UA ведуча Юлія Бондар спільно із заступником начальника управління стратегії та реформування банківської системи НБУ Русланом Кравцем знову підняли питання про розвиток безготівкового способу оплати в Україні.
Під час внутрішньої трансформації Національного банку, яка почалася в 2014 році, однією із стратегічних програм був розвиток касових центрів по території країни. Однак, правління НБУ прийшло до висновку, що розвиток касових центрів може привести до збільшення тіньового обороту готівки в країні. Виходячи з даних міркувань, регулятор розробив концепцію щодо впровадження безготівкових розрахунків – cashless economy. Суть концепції полягає в тому, щоб зменшити готівковий обіг в країні і перевести звичні способи оплати в швидку і зручну форму розрахунку.
Згідно з дослідженнями шведського Риксбанку, Україна належить до країн з дуже високим рівнем готівки в економіці. За словами запрошеного гостя, основним ключем для зниження готівкового обігу в країні може стати переведення усіх соціальних виплат – і не тільки, – на пластикові картки, до того ж для переваги безготівкових розрахунків над готівковими необхідно створювати інфраструктуру і можливості для cashless economy.
Руслан Кравець назвав країну, яка не тільки близька за показниками готівки до України, а й змогла знизити оборот грошової маси в економіці і привести показник розрахунків в безготівковій формі до економічно необхідного. У подкасті ви також дізнаєтесь: які кроки регулятор, зі свого боку, вже зробив для розвитку cashless economy, хто, на сьогоднішній день, є драйвером в просуванні безготівкового способу оплати, а хто гальмує дану сферу.
Хронометраж: 38:55
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас