В Україні хакери почали атаки на Держреєстр нерухомості — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні хакери почали атаки на Держреєстр нерухомості

Кримінал
2037
В Україні хакери почали масово зламувати комп’ютери нотаріусів, щоб отримати доступ до Держреєстру нерухомості.
Уже «заражена» майже тисяча комп’ютерів нотаріусів, держвиконавців та інших уповноважених осіб, розповів начальник лабораторії комп’ютерної криміналістики CyberLab Сергій Прокопенко (експерти компанії беруть участь в розслідуванні подібних справ).
Перші інциденти, зафіксовані лабораторією, датуються ще листопадом-груднем 2014 року. У всіх випадках була використана однакова схема, коли за допомогою розсилки на електронні адреси нотаріусів листів зі шкідливими функціями, зловмисник отримував доступ до Держреєстру і вносив зміни від імені нотаріуса.
«Найчастіше злом відбувається в неробочий час, наприклад, вночі, коли на робочому місці нікого немає і оперативно виявити зміни складно. В основному шахраї націлюються на власників великих компаній, підприємств тощо. Але також є випадки атак і на фізосіб, яким належить дорога нерухомість, зокрема, квартири », – розповів старший партнер юркомпанії« Кравець та Партнери »Ростислав Кравець.
У свою чергу, в Мін’юсті стверджують: з їхнього боку все захищено і ніяких зломів вони не фіксували. І звинувачують у всьому нечесних на руки нотаріусів. «Реєстр жодного разу не був зламаний. Він проходив стрес-тести незалежних компаній, і ті підтвердили його захищеність. Періодично заяви про злом роблять недобросовісні реєстратори або нотаріуси, які або самостійно внесли до реєстру неправдиву інформацію і цим порушили закон, або віддали свій ключ помічникам, що теж неприпустимо. А тепер вони намагаються виправдати свої дії технічним збоєм », – вважає перший заступник міністра юстиції Наталія Севостьянова.
При цьому самі нотаріуси, хоча і не виключають недобросовісності деяких своїх колег, стверджують: випадки атак настільки масові, що без хакерів тут явно не обійшлося. «Мова йде про десятки випадків зломів в місяць, а несанкціонованих нотаріальних дій – так і зовсім сотні», – розповіли в одному з відділень Нотаріальної палати України. При цьому на хакерських форумах послуги з «вирішення питань», пов’язаних з нотаріусами, пропонують за ціною від $ 300.
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас