Як в Україні відсудити податок на розкішні авто, - юристи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як в Україні відсудити податок на розкішні авто, - юристи

Особисті фінанси
1659
У вітчизняних автовласників машин, яких чиновники віднесли до “розкішних” (вік до 5 років і вартість до 1 млн грн) з’явилася можливість не платити податок в 25 тис. грн на рік.
Вищий адміністративний суд України вперше виніс рішення на користь водія з Дніпропетровської області, що оскаржив транспортний податок. Суд скасував податкове повідомлення-рішення про нарахування податку та рішення судів нижчої інстанції, повернувши справу на повторний розгляд з формулюванням “неповне визначення обставин”.
Керуючий партнер ЮФ “Можаєв і партнери” Михайло Можаєв пояснив, що особливість української юридичної системи така, що, якщо суди нижчих інстанцій ухвалювали рішення, з якими не погодився суд вищої інстанції, то в 99,9% суд першої інстанції, куди повернули справу на повторний розгляд, прийме протилежне рішення. “Тобто шанси все ж скасувати податкове повідомлення дуже високі”, – говорить Можаєв.
Окрему увагу ВАС звернув на те, що транспортний податок повинен встановлюватися місцевими радами. Тобто, щоб зрозуміти, чи потрібно його сплачувати, потрібно вивчати, коли такий збір був прийнятий в тому чи іншому регіоні країни.
Українські податківці нараховують водіям податок на авто на підставі останніх змін до податкового кодексу. У них прописана нова формула розрахунку збору. Якщо раніше оподаткуванню підлягали авто з великим об’ємом двигуна (понад 3 л), то тепер прив’язка йде до вартості (від 1 млн грн).
Таких машин в Україні, як підраховували раніше в Мінфіні, – близько 140 тис. З їх власників чиновники розраховують щорічно отримувати 3,5 млрд грн.
Але, як з’ясувалося, тепер, щоб зобов’язати українців платити ці гроші, окремі рішення про введення транспортного збору повинні бути прийняті всіма місцевими радами.
“Причому, згідно з бюджетним кодексом, щоб податок діяв з 1 січня, його потрібно прийняти за півроку до цього (в нашому випадку, до 1 липня). Тобто фактично в цьому році збір вже можна вважати незаконним. У наступному році він буде законним, якщо місцева влада введе його протягом найближчого місяця “, – пояснив керівник всеукраїнської асоціації автомобільних імпортерів і дилерів (ВААІД) Олег Назаренко.
Він прогнозує вал судових позовів від власників дорогих автомобілів. Ті намагалися оскаржити цей збір і раніше. Багатьом вдалося домогтися анулювання податкових повідомлень ще коли збір нараховувався за старими правилами (для машин з моторами більше 3 л) на тій підставі, що податок введений пізніше визначеного законом терміну (6 місяців до початку податкового року).
“Якщо і цього разу буде створений прецедент, шанси водіїв вигравати подібні справи різко збільшаться”, – підсумував Михайло Можаєв.
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас