Споживчі настрої в травні зростуть, і застопоряться в літні місяці — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Споживчі настрої в травні зростуть, і застопоряться в літні місяці

Особисті фінанси
514
Споживчі настрої населення в травні можуть покращитися на фоні політичної стабілізації і сезонних факторів. Однак стримувати оптимізм буде підвищення регульованих тарифів, вважає Андрій Шевчишин, провідний експерт інформаційно-аналітичного центру FOREX CLUB в Україні.
Досягнута в другій половині квітня політична стабілізація служить основою для поліпшення очікувань щодо економічної активності на найближчий рік. Крім того, поліпшення споживчих настроїв сприяє сезонне зниження інфляційного тиску, зміцнення гривні і підвищення соціальних стандартів і зарплат в травні. Головним стримуючим фактором буде виступати підвищення тарифів на газ, електроенергію, опалення та гарячу воду. Зростання цих тарифів буде скорочувати доступні для покупок ресурси і переорієнтувати витрати на нижчий ціновий сегмент.
Система субсидування при цьому в загальній масі, ймовірно, не буде виступати балансиром споживчих настроїв.
«Обговорюване підвищення пенсійного віку, а також збільшення комунальних тарифів для стабілізації бюджетного навантаження можуть стати новим стримуючим фактором для поліпшення споживчих настроїв в травні і в літній період. Додатковою нервозності додає виведення з ринку неплатоспроможних банків, яке обмежує довіру в секторі, і б’є по споживчих настроях », – зазначає Андрій Шевчишин.
У той же час, на думку експерта, в літні місяці купівельна активність населення на тлі спаду ділової активності переорієнтування витрат на відпочинок, піде на спад.
Індекс споживчих настроїв в квітні, згідно з даними Gfk Ukraine, впав до шестимісячного мінімуму – 49,1 пунктів в зв’язку з політичною нестабільністю першій половині квітня. Найбільш істотно погіршилися очікування населення щодо розвитку економіки на найближчий рік і готовності здійснювати великі покупки.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас