Австрійська компанія впроваджує цифрову систему для боротьби з незаконною вирубкою лісу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Австрійська компанія впроваджує цифрову систему для боротьби з незаконною вирубкою лісу

Технології&Авто
437
Австрійська компанія Holzindustrie Schweighofer починає розробку глобальної цифрової системи щодо запобігання незаконної вирубки лісу.
Як пишуть східноєвропейські ЗМІ, проект впровадження системи PIL-RFID починається в Румунії, де у Holzindustrie Schweighofer знаходиться кілька лісопилок.
За наявною у журналістів інформацією, за кожним зрубаним деревом можна буде стежити за допомогою RFID-чіпів, тобто практично будь-який бажаючий за допомогою свого смартфона зможе дізнатися, звідки дана колода прибула і де вона рослао за допомогою GPS-координат пня, що залишився в лісі.
Лісозаготівельники будуть зобов’язані застосовувати RFID-чіп, швидше за все, чип будуть забивати приблизно на 1 сантиметр безпосередньо в кожну колоду. Чіп буде нести точні координати місця, де було зрубано дерево, повідомляючи, походження деревини. Лісопильні заводи можуть, наприклад, легко з’ясувати, чи надходить доставлений матеріал із дозволених лісосік.
Подібна технологія працює в харчовій промисловості – наприклад, в глобальних торгових потоках так званими RFID-чіпами відслідковуються туші яловичини глибокої заморозки. Тепер щось подібне хочуть ввести в лісовій промисловості, а в якості поля для експериментів вибрали Румунію.
Першопрохідцем стане Holzindustrie Schweighofer – компанія з 400-річною історією, яка відіграє провідну роль в боротьбі з нелегальними лісозаготівлями. Schweighofer купує практично 100% своїх колод і не бере участі в лісозаготівельній діяльності в лісах. Фірма виконує всі внутрішні і європейські правові вимоги та стандарти, але повністю виключити покупку незаконно виготовленої деревини все одно не може: ймовірність, що хтось із ланцюжка поставок лісу до воріт лісопилки свідомо підробить документи або піде іншим злочинним шляхом, є завжди.
«Тому боротьба з незаконною вирубкою лісу вимагає нових надійних методів, крім документів», – підкреслюють в компанії.
У Holzindustrie Schweighofer впевнені, що всесвітнє впровадження системи PIL-RFID здатне покласти край незаконній вирубці лісу. По суті, кожна продана колода буде супроводжуватися інформацією – почнеться ера великих обсягів даних, і це зможе зробити революцію в лісовому господарстві. Буде детально показано, скільки деревини було вирубано, і де.
Ось лише деякі позитивні наслідки впровадження PIL-RFID системи в лісову промисловість, які відзначили в Schweighofer: лісопильні заводи зможуть визначати для своїх потреб ділянки з найкращим якістю; транспортні компанії будуть використовувати дані GPS, щоб мінімізувати транспортні витрати – і тим самим викиди вуглекислого газу; Детальна і чимало інформації про видаляння деревини дозволить не тільки поліпшити якість управління лісами, а й підвищить можливості лісових досліджень. Це дозволить значно краще моделювати реакцію лісів до зміни клімату і розробляти контрзаходи проти погіршення ситуації.
За словами розробників, система PIL-RFID грунтується на глобально доступній і стандартизованій технології. Беручи до уваги зростання популярності смартфонів, GPS-технології та NFC будуть доступні скрізь, де заготовлюється деревина. Це відкриває великі можливості і для громадського контролю над екологічною ситуацією. Подібні технології напевно будуть затребувані і в Україні, де особливо загострилася проблема з незаконними вирубками лісу, тим більше що основні чіпи недорогі, вони широкодоступним і використовують стандартизовану технологію.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас