Нацбанк спростив порядок повернення інвестицій з України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк спростив порядок повернення інвестицій з України

Казна та Політика
597
Національний банк України спростив порядок повернення іноземних інвестицій з України, дозволивши інвесторам для повернення інвестиційного вкладу не подавати в банк виписку (довідку) про фактичне надходження валюти в Україну або документи, що підтверджують формування інвестиційного вкладу за рахунок реінвестицій.
Про це повідомляється на сайті НБУ з посиланням на постанову №331, яке набирає чинності 25 травня.
Згідно з документом, також регулятор спростив порядок видачі дозвільних документів на здійснення операцій з іноземною валютою.
Так, для проведення валютної операції клієнти зможуть не подавати в банки документи, наявні в публічному доступі, в тому числі виписку з єдиного держреєстру і копію сертифіката суб’єкта оціночної діяльності, виданого Фондом державного майна.
Також клієнти зможуть не надавати переклад SWIFT повідомлень і документів, текст яких викладено одночасно іноземною та українською (російською) мовами.
Крім того, за пропозиціями ЄБРР, Нацбанк спростив валютні операції за кредитними договорами, укладеними резидентами з міжнародними фінансовими організаціями. Відтепер банки не будуть застосовувати додаткові заходи контролю ризикової діяльності до операцій за такими договорами.
Нагадаємо, Національний банк України продовжив поступову лібералізацію тимчасових антикризових обмежень на валютному ринку, введених в 2014-2015 роки, в тому числі з 11 травня звільнив від обов’язкового продажу валюти, що надходить для здійснення іноземних інвестицій в Україну. Також регулятор скоротив на один день термін бронювання уповноваженими банками гривневих коштів для покупки валюти за дорученням клієнтів, і тепер покупка валюти буде можлива на третій операційний день (режим «Т + 2»).
Регулятор анонсував подальше пом’якшення адміністративних обмежень на валютному ринку після відновлення співпраці з Міжнародним валютним фондом. Зокрема, заявив про плани скасувати заборону на репатріацію дивідендів за результатами оцінки їх обсягів.
В даний час на ринку продовжує діяти ще ряд обмежень для громадян і бізнесу: зокрема, ліміт видачі гривневої готівки через каси та банкомати в 500 тис. грн в гривні і в еквіваленті 50 тис. грн у валюті на одного клієнта на добу; ліміт покупки готівкової валюти фізособами до еквівалента 6 тис. грн в день; обов’язковий продаж 75% валютної виручки та 90-денний контроль розрахунків за зовнішньоекономічними контрактами; заборона дострокового погашення кредитів резидентами нерезидентам; заборона повернення інвестицій і перерахування дивідендів іноземним інвесторам; зобов’язання банків погоджувати з НБУ заявки на покупку валюти понад еквівалента 50 тис. доларів США.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас