Українцям обіцяють зробити ліки доступнішими: За рахунок чого — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українцям обіцяють зробити ліки доступнішими: За рахунок чого

Особисті фінанси
1372
Кабінет міністрів має намір в найближчому майбутньому забезпечити більшу фінансову доступність лікарських засобів для громадян України шляхом реалізації трьох складових реформи.
Як повідомляється в проекті плану пріоритетних кроків уряду на 2016 рік”, оприлюдненому на веб-сайті Кабінету міністрів, забезпечити більшу доступність ліків планується шляхом впровадження системи реімбурсації основних лікарських засобів (часткове або повне відшкодування вартості ліків через систему національного медичного страхування, яке буде впроваджено паралельно з реформою фінансування охорони здоров’я), дерегулювання ринку лікарських засобів, а також реформування принципу регулювання цін на ліки.
Система реімбурсації має бути введена для лікування хвороб, які в першу чергу впливають на основні показники здоров’я населення (серцево-судинні захворювання, цукровий діабет та інші); для лікування хвороб, які ефективно лікуються на амбулаторному (менш витратному) етапі; для лікарських засобів, що входять до національного переліку медикаментів.
Крім того, уряд очікує, що впровадження системи реімбурсації призведе до здешевлення основних фармпрепаратів, збільшення обсягів їх споживання, що, у свою чергу, призведе до підвищення інвестиційної привабливості українського фармацевтичного ринку.
Дерегулювання ринку лікарських засобів включає: спрощення реєстрації ліків, які пройшли реєстрацію в країнах з жорсткою регуляторною юрисдикцією; автоматичне визнання, без додаткових документальних експертиз і процедур, сертифікатів належної виробничої практики (GMP) країн PIC/S (The Pharmaceutical Inspection Cooperation Scheme), і скасування процедур підтвердження їх відповідності.
Реформування принципу регулювання цін на лікарські засоби, які закуповуються або вартість яких відшкодовується за державні кошти, відбуватиметься шляхом зовнішнього реформування цін для оригінальних основних лікарських засобів іноземного виробництва; за формулою ціноутворення «собівартість плюс» для оригінальних основних лікарських засобів вітчизняного виробництва; для генеричних основних лікарських засобів вітчизняного та іноземного виробництва граничне зменшення ціни кожного наступного зареєстрованого генеричного препарату (на 10-15%) відносно оригінального або вперше зареєстрованого генерику; в системі реімбурсації – визначення рівнів референтних цін (цін відшкодування) на рівні найменшої ціни наявної генеричної або терапевтичної альтернативи.
Як зазначили в уряді, в 2012-2013 роках вже був успішно реалізований пілотний проект з реімбурсації ліків для лікування громадян з гіпертонічною хворобою. Проект призвів до збільшення обсягу споживання ліків від гіпертонії. Кількість звернень до лікарів первинної ланки і поліклінік зросла з 4% до 51%, а звернення за невідкладною допомогою знизилися на 20%. Ціни на дорогі препарати, що не підлягали реімбурсації, знизилися на 10%.
Крім того, в квітні 2016 року в парламент подано законопроект про спрощення процедури реєстрації лікарських засобів, зареєстрованих у країнах з суворим регуляторним полем (№4484 від 20 квітня 2016 року).
У найближчих планах уряду – затвердити національну політику щодо забезпечення лікарськими засобами; затвердити оновлений національний перелік основних лікарських засобів; затвердити автоматичне визнання, без додаткових документальних експертиз і процедур, сертифікатів належної виробничої практики (GMP) країн PIC/S; здійснити підготовку до впровадження системи реімбурсації визначених основних лікарських засобів, починаючи з 2017 року.
Як зазначено в плані уряду, Україна залишається єдиною країною Європи, де громадяни несуть на собі всю тяжкість необхідності оплати вартості лікарських засобів у разі хвороби. Обсяг ринку лікарських засобів, які продаються через роздрібну аптечну мережу, склав у 2015 році близько 45 млрд грн, 100% з цих витрат були сплачені безпосередньо людьми з власної кишені. Крім того, незважаючи на те, що більшість генериків в Україні дешевші, ніж в країнах близького зарубіжжя, їх вартість є дуже суттєвою для громадян, адже вони змушені оплачувати повну вартість курсів лікування з власного бюджету.
Це призводить до того, що українці споживають менше ліків, ніж це необхідно, вживають в основному дешеві препарати (низький і середній ціновий сегменти припадає близько 85-90% загального обсягу реалізації); споживають велику кількість медикаментів, які не є життєво необхідними і не використовуються в протоколах і формулярах країн Європи (серед Топ-30 лідерів продажів роздрібного сектора 50% складають другорядні засоби).
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас