Закордон нам допоможе? Українці відповіли, коли очікують відчути позитивний ефект від Угоди з ЄС (опитування) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Закордон нам допоможе? Українці відповіли, коли очікують відчути позитивний ефект від Угоди з ЄС (опитування)

Казна та Політика
765
Близько половини населення України вважає, що в країні спочатку необхідно провести реформи, а потім говорити про членство в Євросоюзі; інтеграцію в Євразійський Союз і НАТО підтримують лише по 6% респондентів, про що свідчать дані опитування GfK Ukraine, проведеного на замовлення Інституту світової політики.
Відповідаючи на питання, що слід робити українській владі, якщо Євросоюз не надасть Україні перспективу членства в найближчим часом, майже половина респондентів пріоритетним назвали реформи. Так, 46% вибрали варіант “спочатку потрібно провести реформи, а потім говорити про членство в Євросоюзі”.
При цьому 16% опитаних вважають, що потрібно сподіватися тільки на себе – “Україні не потрібно нікуди вступати – самі впораємося”. Інтеграція в Євразійський союз і НАТО отримали однакову підтримку в 6%.
Ще 7% вибрали опцію “Євросоюз все одно розвалиться”, 1% – “інше”, а кожен п’ятий (21%) не зміг визначитися.
У віковому розрізі: тільки 9% українців похилого віку вважають, що в разі провалу переговорів з ЄС Україна повинна вступити в Євразійський союз. Серед літніх людей більше прихильників самоізоляції – 18% вважають, що Україні не потрібно нікуди вступати; проте серед них найбільше і тих, хто не зміг відповісти, – кожен четвертий.
Молодь більше інших прихильна до стратегії “спочатку реформи – потім вступ”. Кожен другий респондент у віці від 18 до 34 років вибирав саме цей варіант для України.
У регіональному розрізі: більше половини українців заходу (58%) і півночі (51%), а також Києва (56%) вимагають насамперед реформ. У центрі цей показник дещо нижчий – 42%, в той же час значна кількість тих, хто не визначився, – 25%. У південних і східних областях реформи на перше місце ставлять 36% і 34% відповідно. На півдні істотно менший відсоток тих, хто не зміг відповісти, – лише 17%. Кожен п’ятий житель південних областей (23%) вважає, що Україні не потрібно нікуди вступати. Також тут найбільше тих, хто вважає, що Україні не слід інтегруватися в ЄС, тому що він все одно розвалиться (13%).
Відповідаючи на питання, чи правильним кроком було підписання Угоди про асоціацію з ЄС, 41% відповіли ствердно, 25% заявили, що це була помилка, 11% вибрали варіант “байдуже”, 23% – “я не знаю”.
Найвищий відсоток підтримки Угоди демонструє молодь (49%) і люди середнього віку (45%), найнижчий – люди похилого віку (65 років і більше – 31%). Чоловіки частіше, ніж жінки, заявляли про свою підтримку Угоди (48% проти 36%), при цьому серед жінок був високий відсоток тих, хто не визначився – 26%.
Найбільше схвалюють підписання Угоди в західній Україні (74%), на півночі (53%) і в Києві (52%). Найменше прихильників – на сході (14%) і на півдні (19%).
У центральній Україні розрив між прихильниками і противниками цього кроку найменший – 33% і 22% відповідно. Тут також найбільше тих, хто не визначився – 34%, в південних і східних областях варіант “не знаю” вибрали 26 і 29% відповідно.
Ще одне питання, яке було поставлене респондентам: коли ви очікуєте відчути для себе позитивний ефект Угоди про асоціацію з ЄС? 23% заявили, що очікують відчути позитивний ефект від Угоди протягом наступних 5 років. 14% були менш оптимістичні, вибравши опцію “наступні 10 років”, а 19% заявили, що Угода принесе тільки збитки. 1% вже відчули користь, а 9% очікують відчути користь протягом наступного року. Однак більше третини респондентів (33%) відповіли, що не знають, коли очікувати користі від Угоди.
У західній Україні і Києві кожен четвертий (25% і 26% відповідно) не знає, коли буде позитивний ефект від Угоди. У Центральній, Південній та Північній Україні цей показник становить 35%, а на сході – 45%.
Найвищий відсоток тих, хто очікує відчути користь від Угоди в найближчі 5 років – в західних областях і Києві (38%). В інших регіонах оптимістів істотно менше – від 19% на півночі до 7% на сході.
Крім того, 36% і 40% жителів південних і східних областей відповідно вважають, що Угода принесе тільки негативні наслідки.
В ході соцдослідження було опитано 2000 чоловік у віці від 16 років і старше у всіх областях України, крім АР Крим. У Донецькій і Луганській областях опитування проводилися тільки на територіях, контрольованих Україною.
За матеріалами:
Європейська правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас