Микола Жандоров: London is the capital of Перемога — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Микола Жандоров: London is the capital of Перемога

Казна та Політика
825
World Procurement Awards: “Слова “боротьба з корупцією” та “Україна” почали застосовуватися в одному реченні, і сенс його не зводиться до слова “відсутня”.
18 травня 2016-го року стало знаковим днем для нашої держави – система державних закупівель ProZorro визнана найкращою в світі, премія World Procurement Awards – наша.
Ця перемога – абсолютно унікальне явище з кількох причин:
1. Перший випадок в історії нашої держави, коли IT-рішення для держсектора взагалі якось відзначили за кордоном (в позитивному ключі, звісно).
2. Перша історія успіху державно-приватного партнерства в подібних масштабах в нашій країні (і, з високою часткою ймовірності, одна з перших в світі).
3. Слова “боротьба з корупцією” та “Україна” почали застосовуватися в одному реченні, і зміст цих речень не зводиться до слова “відсутня”.
Людина, який приймала нагороду від імені нашої країни – волонтер, який під час Майдану прийняв рішення міняти країну, а не заслужений діяч державних закупівель з часів ХХ з’їзду ЦК КПРС.
Дуже важливо також те, що ця премія – повністю заслужена, нам дійсно вдалося побудувати кращу в світі систему державних закупівель.
По-перше, ця система децентралізована – а значить має високу надійність з технічної точки зору. Є можливість працювати на різних майданчиках, через відключення або некоректну роботу одного сайту – нічого не зміниться. Також в результаті децентралізації системи відсутні ризики монополізації доступу до участі в торгах, жодна компанія в майбутньому не зможе виставити непомірні ціни на участь або “викручувати руки” замовникам і постачальникам (давайте згадаємо злощасні касові апарати імені Мінфіну).
По-друге, з точки зору процедур торгів – завдяки активній участі в реформі величезної маси людей команді Міністерства економічного розвитку і торгівлі (МЕРТ) вдалося відбудувати дійсно розумний баланс між контролем і ефективністю.
 
Процедури в рамках ProZorro жорстко регламентовані, але при цьому для оцінки торгів використовуються в тому числі якісні показники, різні за обсягом і типам закупівлі можуть використовувати різні процедури, певний пул замовників може діяти більш вільно, ніж інші. Подібна гнучкість позитивно позначається на ефективності проведення закупівель.
Ну, і по-третє – модулі публічного BI (Business intelligence) та професійного моніторингу закупівель – це об’єктивно ноу-хау, Такої глибини аналітики, доступною всім охочим – в світі просто немає. Аналогічні системи коштують десятки мільйонів доларів, в ProZorro ж це, завдяки допомозі вендора рішення – безкоштовно і відкрито.
Дуже хочеться побажати нашій країні ще більше подібних перемог, можливо, через 10 років – нашу країну будуть ставити в приклад, з точки зору ефективності держави, а електронний уряд ProZorro.ua будемо продавати країнам, які цього потребують, за подібною ціною.
Микола Жандоров, член наглядової ради ProZorro, керівник торгового майданчика Zakupki.Prom.ua
За матеріалами:
Файненс.ЮА
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас