Рада прийняла в першому читанні урядовий законопроект про скасування оподаткування пенсій — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рада прийняла в першому читанні урядовий законопроект про скасування оподаткування пенсій

Казна та Політика
799
За ухвалення відповідного закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо звільнення від оподаткування пенсій» проголосували 307 депутатів при необхідному мінімумі в 226 голосів.
Заступник міністра фінансів Олена Макеєва повідомила, доповідаючи щодо законопроекту №4542, що документ передбачає скасування оподаткування пенсій, в три рази перевищують мінімальну зарплату, яка діє в Україні. «Ухвалення законопроекту дозволить забезпечити виплату в повному обсязі сум пенсій і різноманітних доплат до них, нарахованих згідно законодавства всім категоріям громадян України, і зняти соціальну напругу», – сказала Макєєва.
Як наголошується в пояснювальній записці до законопроекту, його прийняття зменшить надходження до бюджету на 800 млн грн в 2016 році. У той же час, автори законопроекту зазначають, що надходження до бюджету за рахунок податку на доходи фізичних осіб зросли через зниження єдиного соціального внеску в поточному році і можуть компенсувати відсутність надходжень від оподаткування пенсій. «Надходження податку на доходи фізичних осіб до зведеного бюджету за I квартал 2016 року зросли в порівнянні з I кварталом 2015 року на 45,3%, при врахованих в бюджеті темпах зростання 37,9%, що дало додатковий ресурс в обсязі 1,2 млрд грн », – вказується в пояснювальній записці.
Автор одного з семи альтернативних депутатських проектів Юлія Тимошенко закликала ініціаторів зняти свої законопроекти на користь урядового. У той же час, народний депутат Юрій Шухевич зазначив, що його законопроект, на відміну від урядового, передбачає також скасування обмеження у виплаті пенсії працюючим пенсіонерам. Нагадаємо, сьогодні працюючі пенсіонери отримують лише 85% пенсійної виплати. «Наш комітет, профільний, проголосував на підтримку мого законопроекту, але під тиском уряду комітет переголосував і дав позитивний висновок щодо урядового документу», – сказав Шухевич.
Глава Комітету Верховної Ради з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна заявила, що її комітет розглянув всі законопроекти. «Розглянувши всебічно дані законопроекти, ми вирішили, що немає жодного законопроекту, в якому було б зважене рішення щодо звільнення від оподаткування пенсіонерів, що працюють і не працюють», – сказала Южаніна. Також вона зазначила, що понижуючий коефіцієнт виплати пенсій працюючим пенсіонерам закладений в бюджет на 2016 рік, і його скасування призведе до дефіциту бюджету в розмірі 1,8 млрд грн до кінця року. Оскільки це істотна зміна, податковий комітет вирішив відхилити законопроект Шухевича і рекомендує прийняти урядовий законопроект №4542 у першому читанні і до другого читання внести пропозиції депутатів. Серед них, зокрема, була пропозиція залишити оподаткування надвисоких пенсій. «Ми запропонували прийняти тільки в першому читанні, і до другого все-таки ввести справедливість – оподаткування високих пенсій», – сказала Южаніна, додавши, що має бути ще визначити, який рівень пенсій вважати високим і який податок для них встановити.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас